Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Linda Grönqvist är Svenska Yles nya kulturchef: "Folk får gärna känna sig omskakade av kulturjournalistiken"

En leende mörkhårig kvinna i svard läderjacka.
Bildtext Linda Grönqvist inleder sitt nya jobb som ansvarig producent för Svenska Yles kulturavdelning i november.
Bild: Jenny Jägerhorn / Yle

I november tar Linda Grönqvist över som ansvarig producent på Svenska Yles kulturavdelning. – En långvarig dröm går i uppfyllelse.

Det är en själaglad och entusiastisk blivande ny kulturchef jag möter på kulturcentret Korjaamo i Helsingfors.

– Det känns som att jag fått drömjobbet. Just nu kan jag inte tänka mig ett mer spännande utmanande, kreativt och roligt jobb, säger Linda Grönqvist.

Hon har utbildat sig till journalist på Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet, är politices magister med kommunikation som huvudämne och har också studerat dramatik vid Göteborgs universitet. Grönqvist har en gedigen journalistisk erfarenhet bland annat från Svenska Yle, där hon jobbat som programledare och redaktör både inom nyhets- och kulturredaktionen.

– Det har varit en dröm sedan början att få jobba mer med kulturjournalistik.

De senaste tio åren har Grönqvist jobbat på Kommunförbundet, senast som utvecklingschef vid den svenska enheten. I sitt nya uppdrag hoppas hon kunna kombinera sitt kunnande kring kultur, samhällsfrågor och ledarskap.

Hon vill fortsätta vidareutveckla kulturens koppling till den bredare samhällsdebatten och nyhetsverksamheten. På kort sikt tror hon ändå inte att det sker några drastiska förändringar.

– Tvärtom så tänker jag att det gäller att vara väldigt lyhörd gentemot de superproffsiga kollegorna jag kommer att ha på Svenska Yle och också publiken, och tillsammans fundera hur vi ska vi nå de här målen, säger hon och fortsätter.

En mörkhårig leende kvinna.
Bildtext Privat är Linda Grönqvist allätare när det gäller kultur.
Bild: Jenny Jägerhorn / Yle

Debatterar gärna

Kvalitet är ett av hennes ledord.

– Klickjournalistiken ska inte få styra. Jag vill att man vågar satsa och gräva djupt där man står.

Hur ser du på recensionsverksamheten, kommer vi att se några ändringar där?

– Jag tycker att recensionerna och kritikverksamheten utgör kärnan i kulturjournalistiken, den ska man inte ge avkall på. Däremot kan det hända att vi kommer att utveckla den på något sätt, eventuellt byta skepnad på något sätt.

Som yngre drömde Grönqvist om att bli teaterkritiker. Hon har också recenserat, framför allt teater, både för olika tidningar och för radion.

Kommer du själv att delta i samhällsdebatten på något sätt i egenskap av kulturchef?

– Jag är absolut inte rädd för det, jag att hoppas nog att få vara med där också och ge Svenska Yles kulturavdelning en röst. Men jag vågar inte lova något, då jag inte vet om min tidsanvändning ännu.

Hon hoppas också att Svenska Yles kulturavdelning vågar sticka ut hakan mer och vågar göra också sådana saker som andra inte gör.

– Den sämsta sortens kulturjournalistik är en där man bara stryker medhårs, en som inte väcker reaktioner.

– Publiken får gärna känna sig omruskad och omskakad. Reaktioner är viktiga, både på det känslomässiga och det intellektuella planet.

Privat är Grönqvist en stor kulturvän och beskriver sig som en allätare, men en genre lyfter hon framför andra:

– Det är kanske lättast att säga teatern, eftersom jag har studerat dramatik som biämne och tycker det är någonting fantastiskt med en live föreställning. Det är också det jag har gillat med radio, att det händer här och nu.

På sistone har det inte blivit lika många teaterbesök som Grönqvist skulle önska eftersom hon är föräldraledig med sin sju månader gamla dotter. Hon kommer ändå att börja sitt nya jobb från och med november.

– Jag har ännu tid att verkligen lyssna, läsa och följa med allt som görs på kulturavdelningarna, både på svenska och finska. Jag blickar också gärna mot de övriga nordiska länderna. Svenska Yle har ju också en alldeles unik möjlighet att samarbeta med de andra nordiska public service-bolagen och kulturredaktionerna.

Vilken är den senaste boken du läst?

– Just nu lyssnar jag på Dagarna, dagarna, dagarna av Tone Schunnesson. Den senaste boken jag läst är Katrina av Sally Salminen.

Vilken pjäs har du senast sett?

– Jag såg Pinocchio på Finns sommarteater. I höst ser jag framemot barnpjäsen Alfons Åberg på Svenska Teatern och Min Fantastiska Väninna på Lilla Teatern.

Linda Grönqvist efterträder Åsa Salvesen som blir ny ensemblechef på Dramaten.