Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många smittas fortfarande av corona, men få blir riktigt sjuka

Ett coronatest med två streck, det vill säga positivt resultat.
Bild: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Allt färre behöver sjukhusvård för corona – men andra luftvägsinfektioner grasserar nu i Österbotten.

Coronaviruset sprids fortsättningsvis kraftigt, men några exakta smittotal finns inte att få, eftersom de flesta gör hemtest. Samtidigt sprids också andra luftvägsinfektioner.

Sedan skolorna inledde höstterminen har flera olika virus som ger symptom på luftvägarna börjat spridas. Det här är något av en återgång till normalläge, säger Marko Rahkonen som är infektionsöverläkare vid vårdsamkommunen Soite.

– Det här är mera som en normal höst, coronan är inte det enda viruset som sprids, säger Rahkonen.

marko rahkonen
Bildtext Marko Rahkonen är infektionsöverläkare vid vårdsamkommunen Soite.
Bild: Ville Viitamäki / Yle

Corona- och de andra virusen orsakar svårigheter inom vården, då en stor del av personalen är sjukskriven. Inom Österbottens välfärdsområde har situationen varit svår hela sommaren.

– Det är svårt att få tag på vikarier och det skapar en stor arbetsbörda för de som är på jobb, säger Heikki Kaukoranta, administrativ överläkare vid Österbottens välfärdsområde.

Det kan vara svårt att få kontakt med sin hälsostation och icke-brådskande ingrepp och åtgärder kan komma att skjutas på framtiden.

Färre på sjukhus, lindrigare symptom

Många är smittade men för de allra flesta är symptomen lindriga. Allt färre behöver specialsjukvård för corona och också för dem är symptomen i allmänhet lindrigare än för ett år sedan.

– På det stora hela är coronasymptomen lindrigare nu än för ett år sedan. Riktigt svår luftvägsinfektion orsakad av corona ser vi rätt lite av nu. För de som vårdas på sjukhus för corona handlar det nu mer om försämrat allmäntillstånd och långvarig feber. För de flesta är vårdtiden kortare, säger infektionsöverläkare Elina Kärnä vid Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Inom Österbottens välfärdsområde vårdas för tillfället 14 personer på sjukhus för corona. I början av augusti var de dubbelt fler. På andra avdelningar, boenden och inom hemvården vårdas för tillfället likaledes 14 patienter i dagsläget.

I Mellersta Österbotten får fem personer sjukhusvård för corona.

Heikki Kaukoranta på en väg med höstlöv i bakgrunden.
Bildtext Heikki Kaukoranta, administrativ överläkare vid Österbottens välfärdsområde.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

En del av experterna tro att coronasmittorna ökar i antal igen till hösten, som det har gjort tidigare år. Andra framhåller att mycket beror på vilken virusvariant som är i omlopp, hur folk tar smittan i beaktande och vilka vaccinationsrekommendationer som gäller.

– Jag rekommenderar att alla som kan få den fjärde dosen coronavaccin ska ta den, säger Heikki Kaukoranta.

– Det minskar klart på risken att bli riktigt sjuk. Det är ju inte heller förbjudet att använda mask om säkerhetsavstånden inte kan hållas, säger Kaukoranta.

Den här artikeln är en förkortad och bearbetad översättning av Yle Pohjanmaas artikel "Koronatauti vie sairaalakuntoon aiempaa harvemmin – pohjalaiskunnissa sairastetaan nyt muitakin hengitystieinfektioita", skriven av Heini Holopainen. Översättning och bearbetning av Filip Stén.