Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL rekommenderar påfyllnadsdos av coronavaccin för äldre och personer i riskgrupper – oavsett hur många doser man fått tidigare

En vårdare vaccinerar ett barn i randig skjorta.
Bildtext THL rekommenderar att äldre och personer som hör till riskgrupp tar en påfyllnadsdos i samband med influensavaccinet i höst.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Institutet för hälsa och välfärd THL har uppdaterat sin rekommendation om coronavaccination och rekommenderar från och med hösten en ny påfyllnadsdos mot coronaviruset för äldre och de som tillhör riskgrupper.

Till skillnad från tidigare, spelar det inte längre någon roll hur många vaccindoser du tidigare fått, eller hur många gånger du smittats av coronaviruset. Det måste däremot vara minst tre månader sedan föregående vaccination.

Rekommendationen gäller alltså alla över 65 år, personer över 18 år som tillhör riskgrupper och personer över 12 år som har allvarligt nedsatt immunförsvar, uppger institutet i ett pressmeddelande.

THL rekommenderar att de berörda grupperna tar en ny dos coronavaccin på hösten tillsammans med influensavaccinet.

Rekommendation bygger på en gemensam bedömning av vaccingruppen KRAR och THL.

Enligt överläkare Hanna Nohynek gäller fortfarande de tidigare rekommendationerna för den övriga befolkningen:

För friska 18- till 59-åringar rekommenderas tre doser, för 60- till 64-åringar är rekommendationen fyra doser i enlighet med julirekommendationen.