Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Unga mår allt sämre – nu utökar stödtjänsten Ärligt talat med fler timmar öppet

Ung kvinna står vid en väg och tittar in i kameran. Gröna träd i bakgrunden.
Bildtext Louise Mannil är koordinator på stödchatten Ärligt talat som erbjuder stöd för unga finlandssvenskar i åldern 13-29 år.
Bild: Markus Bergfors / Yle

Influencers med en alltför polerad yta, prestationskrav och bekymmer som hopat sig under coronapandemin. Ungdomar och unga vuxna mår allt sämre och för att svara på det ökade behovet av stöd lägger stödchatten Ärligt talat in extra timmar.

I flera år har trenden gällande ungas välmående pekat i en dyster riktning. Ungdomar och unga vuxna mår allt sämre.

Ärligt talat är en stödchatt som finns på adressen arligttalat.fi. Det är en plattform där unga personer i åldern 13-29 år kan få professionellt samtalsstöd. I teamet som svarar på frågor ingår krisarbetare, socionomer, psykolog och sexualrådgivare.

– Unga kan komma in där och få anonymt samtalsstöd. Man är totalt anonym då man kommer in och berättar om sitt problem, har en fråga eller bara vill lätta på sitt hjärta, berätta Louise Mannil som är koordinator på Ärligt talat.

Timmarna utökas

Eftersom efterfrågan på stöd är stor kommer antalet timmar då chatten håller öppet att utökas.

Under coronapandemin blev det allt fler som tog kontakt via stödchatten. 2020 tog ungefär 1500 kontakt, 2021 ökade antalet till 2500 och nu är man redan upp i fjolårets siffror.

– Vi märker att behovet verkligen finns och därför är vi jätteglada över att vi kan utöka öppettiderna, berättar Mannil.

Stödchatten utökar nu sin service till att hålla öppet varje vardag. Hittills har behovet av tjänsten varit störst måndagar.

– Man vill kanske prata av sig om hur helgen varit, eller om hur man mår, berättar Mannil.

Pandemin, press och ouppnåeliga influencers

Under pandemin har vi levt mer isolerat, vilket också gjort att vi blivit mera ensamma med våra bekymmer. Nu syns efterdyningarna av den tiden. Men trenden med unga som mår allt sämre var ett faktum redan innan pandemin, påminner Mannil.

– Där kan man bara spekulera. Men jag tänker på prestationssamhället, många influencers på sociala medier ger bilden att man som 25 ska ha en karriär och en första bostad. Det lägger mycket press på unga människor idag. Samtidigt är det också mera accepterat att må dåligt idag, och vi ser trenden därför att fler människor söker hjälp, säger Mannil.

Vilket är då ett hälsosamt sätt att förhålla sig till social media?

– Fundera över vilka konton man följer så att man faktiskt mår bra. Rensa i flödet, klicka bort konton som får dej att må sämre, tipsar Mannil.

Vägledning

När teamet på Ärligt talat kontaktas via chatten kan de hjälpa genom att lyssna och finnas där.

– Det är många som kommer till oss som säger att "du är den första som jag berättar det här åt!". Där har vi ett ansvar att normalisera känslorna och finnas där, fråga upp och lyssna. Vår andra uppgift är att hänvisa vidare till rätt tjänst.

Det är också viktigt att föräldrar satsar på relationen till sina barn, även om det inte alltid är så lätt.

– Att vara närvarande och lyssna som förälder, att inte stirra ner i telefonen då någon försöker berätta något. Det är viktigt att sätta sig ner och visa att man vill lyssna. Och det är viktigt att ställa öppna frågor och ha ett öppet klimat hemma, säger Mannil.

Chatten finns på ärligttalat.fi och den håller öppet måndag-fredag 9-12 och kvällstid 19-22. Psykolog finns på plats dag- och kvällstid måndagar och torsdagar.