Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IAEA:s observatörer framme vid kärnkraftverket Zaporizjzja – uppdraget försenades på grund av beskjutning i närheten

Uppdaterad 01.09.2022 17:48.
Kärnkraftverket Zaporizjzja.
Bild: Metin Aktas / AOP

Internationella atomenergiorganet IAEA:s inspektionsgrupp är framme vid det ryskockuperade kärnkraftsverket Zaporizjazja, efter en flera timmar lång försening på grund av beskjutning av området.

Under eftermiddagen kunde ändå delegationen ta sig vidare mot Zaporizjzja, och strax före halv tre rapporterar Reuters som är på plats att inspektörerna sågs anlända i en stor konvoj. Det här bekräftades strax därpå av IAEA.

Planen var ursprungligen att IAEA:s inspektörer skulle vara framme vid kärnkraftverket redan under torsdagsförmiddagen, men rapporter om beskjutning av såväl området kring kärnkraftverket och av rutten inspektörerna skulle ta resulterade i en flera timmar lång försening.

IAEA:s uppdrag går ut på att se till att verksamheten vid kärnkraftverket är säker, och att försäkra att nödvändiga säkerhetsåtgärder tas.

Exakt när arbetet vid kärnkraftverket kan inledas är oklart. Det som däremot är klart är att uppdraget är planerat att pågå i några dagar.

– Ifall det är möjligt att upprätta permanent närvaro kommer vi att göra det. Men den första delen kommer att ta några dagar, sa IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi inför besöket.

Enligt källor bekanta med ärendet kan besöket bli kortare än planerat, rapporterar Reuters.

14 personer står framför kamera. Gruppen är inspektörer från IAEA.
Bildtext Gruppen består av 14 personer, den leds av Rafael Grossi.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Båda sidor beskyller varandra

Vid halva dagen bekräftade det ukrainska energibolaget som driver kärnkraftverket Zaporizjzja att inspektionsgruppen befann sig vid en kontrollpunkt, ännu på ukrainskkontrollerad mark, cirka 20 kilometer från frontlinjen. Gruppen uppgavs vänta där på att läget lugnar sig.

Ryssland ockuperar kärnkraftverket Zaporizjzja sedan början av den ryska invasionen, men det drivs fortfarande av ukrainsk personal.

För att ta sig till kärnkraftverket måste man ta sig över frontlinjen, in på ryskkontrollerat område. Under dagen har såväl Ukraina som Ryssland beskyllt varandra för att försöka sabotera IAEA:s uppdrag.

Området kring kärnkraftverket har utsatts för kraftig beskjutning under de senaste veckorna, vilket väckt internationell oro för en potentiell kärnenergikris.

Energoatom: En av två reaktorer togs ur drift

Under förmiddagen rapporterades det om att ett bostadshus träffades av en raket i den ryskkontrollerade staden Enerhodar, som ligger intill kärnkraftverket. Vem som avfyrade raketen är inte säkert.

Ukraina har uppgett att Ryssland beskjuter rutten som inspektörerna ska ta och att Ryssland beskjutit området kring kärnkraftverket.

Energoatom uppgav under dagen att man stängt av en av två fungerande reaktorerna på grund av rysk beskjutning. Kärnkraftverket har totalt sex reaktorer, fyra av dem är ur bruk sedan tidigare.

Reaktorn som är i bruk förser kärnkraftverket med el.

Ryssland hävdar för sin sida att Ukraina försökte återta kontrollen över kärnkraftverket, under morgonen anklagade man Ukraina för en attack mot kärnkraftverket.

Enligt det ryska försvarsministeriet har Ukraina landsatt 60 sabotörer i närheten av kärnkraftverket, varav 40 uppges ha dödats.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att Moskva gör allt i sin makt för att se till att allting går säkert till på Zaporizjzja, så att IAEA:s inspektörer kan utföra sitt arbete vid kärnkraftverket.

Ökad militär aktivitet stoppar inte uppdraget

Gruppen på totalt 14 inspektörer leds av IAEA:s ordförande Rafael Grossi. Under torsdagsmorgonen uppgav han att gruppen är medveten om riskerna och den "ökade militära aktiviteten" i området, men sa ändå att man inte kommer att stoppa uppdraget.

– När vi kommit så här långt kommer vi inte vända om, sa Grossi.

IAEA:s inspektörer anlände till Ukraina under onsdagen. Under eftermiddagen var de framme i staden Zaporizjzja som kontrolleras av Ukraina, i regionen med samma namn. En del av regionen kontrolleras av ryska styrkor, bland annat staden Enerhodar och kärnkraftverket Zaporizjzja.

Källor: Reuters, AFP