Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vändning: Jokerit blir tills vidare utan ligalicens, också Kiekko-Espoo aspirerar – ligans budskap: "Vägen hit går via Mestis"

Från 2022
Uppdaterad 02.09.2022 14:53.
Jokerits chefstränare Lauri Marjamäki ritade upp direktiv för laget.
Bildtext Jokerit får vänta ytterligare på att ta sina nästa skridskoskär i FM-ligan.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

FM-ligan i ishockey meddelar att man inte beviljar Jokerit licens för säsong 2023/24. Man är tydlig med att vägen ska gå via Mestis. Samtidigt har Kiekko-Espoo anmält sitt intresse för att ta steget upp.

"Vägen till ligan går via Mestis", slog ishockeyligan fast på torsdagen.

Bolaget bakom FM-ligan i ishockey har skärpt sin policy gällande godkännande av nya lag i serien. Tidigare har man vidhållit sig möjligheten att ta in lag som verkat utanför det finska seriesystemet, men nu vill man att alla aspiranter kommer från den näst högsta serien Mestis.

I klarspråk innebär det att tidigare KHL-laget Jokerit från Helsingfors för tillfället inte kommer att beviljas tillträde i ligan.

Ligan tog enhälligt beslut

Jokerit hoppades på att få återvända till ligan säsongen 2023/24 och arbetade för att kunna lämna in licensansökan innan tidsfristen 31 oktober i höst.

Några olika parter har varit involverade som eventuella bakgrundskrafter för projektet.

Ligans aktieägare, det vill säga klubbarna, samlades på måndagen för att ta ställning i frågan. Man ska också ha tagit del av en utomstående utredning gällande ett eventuellt nytt lag i ligan.

Man fattade ett enhälligt beslut om att ta en tidsfrist i frågan.

– Vi hade inte fått kännedom om något som krävs för att kunna diskutera om att bevilja licens – för att inte tala om att lösa ut ligaaktien. Tiden tog slut och försöken framskred inte så som de enligt oss borde ha gjort, säger ligabolagets styrelseordförande Heikki Hiltunen till Yle Urheilu.

Besvikelse i Jokerit

Från Jokerit rf:s sida är man besvikna över ligans beslut.

– Den senaste tiden har felaktig information spridits angående ansökan om ligalicens och tyvärr har det lett till en negativ diskussion kring hela projektet.

– Föreningen har inte kunnat informera om oavslutade ärenden eller kommentera alla påstående eftersom det inte ingår i god affärssed, skriver man in ett pressmeddelande.

Enligt föreningen har man fått två kontraktsförslag varav det ena var "klart bättre". Man skriver också att förslaget från den grupp som Teemu Selänne ledde var sämre både gällande ishallen och finansieringen.

Kiekko-Espoos supportrar.
Bildtext Kiekko-Espoos supportrar kan inom några år få heja på sitt lag i ligan.
Bild: Tomi Natri/All Over Press

Kiekko-Espoo siktar på 2024/25

I skuggan av Jokerit har Kiekko-Espoo fört sitt eget ligaprojekt.

Den forna ligaklubbens efterträdare började i Mestis 2017, och har sedan 2021 öppet siktat på ligan. Klubbens representanter har träffat ligaledningen för en vecka sedan.

– Kiekko-Espoo och Jokerit är två olika fall. Kiekko-Espoo siktar på säsongen 2024/25 och ligan vill förhålla sig öppet till frågan. Esbo har jobbat hårt i flera år för att få utdelning, säger Hiltunen i ligans pressmeddelande.

I sitt pressmeddelande antyder ligan att Kiekko-Espoos agerande tvingade ligan att sträva efter "hållbara lösningar och jämlik behandling av eventuella kandidater".

Nu inleder ligan i samråd med ishockeyförbundet en utredning gällande utgångspunkterna för säsongen 2024/25.

– Vi ska göra det utförligt och arbetet pågår tills nästa vår. När vi är klara, kommer vi att informera om saken, fastslår Hiltunen.

Ingen fribiljett till Mestis

Ligan styrs av ligabolaget, medan Mestis lyder under ishockeyförbundet.

Jokerits eventuella inträde i Mestis skulle därmed behandlas av förbundsstyrelsen.

– Vi tar ställning i ärendet ifall vi blir kontaktade. Innan beslutet skulle vi naturligtvis konsultera Mestis styrelse, säger föreningens ordförande Harri Nummela i dess pressmeddelande.

– Också en plats i Mestis förutsätter att licenskraven uppfylls. Lika som för ligans del får inga kopplingar till det tidigare KHL-projektet finnas.

Nummela understryker att fallet är väldigt färskt.

– Tillsvidare vet vi inte om det nya Jokerit är intresserat av en plats i Mestis. Ligans beslut är så färskt att ingen ännu har kunnat vara i kontakt med förbundet i ärendet.

Upplagt för kamp mellan klubbarna

Hiltunen bekräftar för Yle Urheilu att kravet om att ta steget via Mestis till ligan är ovillkorligt.

Samtidigt antyder han att ligan kan ha 16 lag säsongen 2024/25. Det skulle innebära att endast någondera, Jokerit eller Kiekko-Espoo, i det skedet kan få en plats bland de 15 nuvarande ligaklubbarna.

– Nu då vi har hela två organisationer från huvudstadsregionen med i diskussionerna, kan det i något skede bli en verklig kamp i Mestis om vem som får följande chans att ansöka om en ligaplats, säger ligabolagets styrelseordförande Heikki Hiltunen.

Texten uppdaterad 1.9 klockan 16.46 med Jokerits kommentarer.

Diskussion om artikeln