Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Regeringen ger 20 miljoner euro för att utveckla läkemedel i Åbo

Från 2022
Bild av en apparatur som tillverkar läkemedel.
Bildtext Läkemedelsindustrin har ett starkt fotfäste i Åbo.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

I regeringens statsbudget för 2023 ingår en satsning på ett nytt nationellt läkemedelsutvecklingscenter som ska etableras i Åbo. Också arbetet med att hålla Skärgårdshavet rent ska stödas.

Centret har som uppgift att främja konkurrenskraftig läkemedelsutveckling och skapa tillväxt inom läkemedelsbranschen. Det tilldelas 20 miljoner euro i budgeten.

I ett pressmeddelande beskriver Åbos borgmästare Minna Arve beslutet som glädjande, och hon tackar de båda åboländska ministrarna Aki Lindén och Annika Saarikko för deras arbete med budgeten.

– Att etablera ett läkemedelsutvecklingscentrum i Åbo har varit ett mål för staden och näringslivet i hela regionen under en lång tid. Vi kommer att ge vårt fulla stöd i nästa etapp av etableringen av centret, säger Arve.

Läkemedelsindustrin har ett starkt fotfäste i Åbo, med stora läkemedelsföretag som Orion och Bayer samt de två universiteten Åbo Akademi och Åbo universitet där sammanlagt 1000 personer jobbar inom medicinsk forskning.

Hela 75 procent av Finlands läkemedelsexport kommer från Åbo.

Östersjöarbetet får åtta miljoner

Totalt går statsbudgeten för 2023 lös på 80,5 miljarder, med ett underskott som vuxit till 8,1 miljarder.

I budgeten ingår också satsningar på Finlands havsområden. Östersjöarbetet får åtta miljoner euro, och jord- och skogsbruksministeriet kommer också att tilldela pengar för att bevara Skärgårdshavet.

Sanna Marin.

Sänkta dagvårdsavgifter, skatteavdrag på elräkningen – det här är budgeten i ett nötskal

Budgetförslaget för 2023 går lös på 80,5 miljarder, med ett underskott som vuxit till 8,1 miljarder. Regeringen är överens om ett omfattande stödpaket för att hjälpa medborgarna med de stigande elräkningarna.

Diskussion om artikeln