Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Statsminister Magdalena Anderssons kommentar om "Somalitown" fick Saida Hussein Moge att lämna Socialdemokraterna: "Palme hade aldrig sagt så"

Uppdaterad 02.09.2022 19:14.
Saida Hussein Moge tittar in i kameran. Hon har röda kläder på sig.
Bildtext Med två veckor kvar till valet lämnar riksdagskandidat Saida Hussein Moge Socialdemokraterna. Moge är aktiv inom kommunpolitiken i Göteborg.
Bild: Andreas Sjöö

Statsminister Magdalena Anderssons (S) kommentar om att hon inte vill se "Somalitown" i Sverige fick Göteborgspolitiker att lämna partiet. Enligt statsvetare Tommy Möller har den svenska politiska retoriken blivit mer nationalistisk.

"Jag har tappat förtroendet för partiet och partiledaren Magdalena Andersson."

Så skriver den socialdemokratiska kommunpolitikern Saida Hussein Moge från Göteborg i ett öppet inlägg på Facebook den 29 augusti. Med mindre än två veckor kvar till det svenska valet avsade hon sin kandidatur till riksdagen och kommunfullmäktige.

– Jag kan acceptera att man kastar sopor på mitt huvud, men inte att man smutskastar mitt folk, säger Saida Hussein Moge till Svenska Yle.

Magdalena Andersson i talarstolen, som det står Socialdemokraterna på.
Bildtext Statsminister Magdalena Andersson vill se mindre segregation i landets förorter.
Bild: Henrik Montgomery / EPA

Några dagar tidigare hade Sveriges socialdemokratiska statsminister Magdalena Andersson gett en intervju till Dagens Nyheter.

Hon kommenterade ett förslag från migrations- och integrationsminister Anders Ygeman (S) som efterlyste ett maxtak på utomnordiska personer i landets utsatta områden.

– Vi vill inte ha Chinatowns i Sverige. Vi vill inte ha Somalitown eller Little Italy, vi ska bo blandat med de olika erfarenheter som vi har, sade Andersson till DN.

Anderssons uttalande och det Socialdemokratiska förslaget om maxtak på utomnordiska personer fick snabbt spridning och möttes av kritik.

Rinkeby Torg en mulen dag.
Bildtext Rinkeby i Järvaområdet är ett så kallat utsatt område enligt polisen. Stadsdelen har i den svenska debatten blivit en symbol för utanförskap.
Bild: Daniel Ivarsson

"Sorgligt att se hur partier tävlar om att ha hårdast retorik mot personer med invandrarbakgrund", skrev Centerledaren Annie Lööf på Twitter.

Magdalena Andersson står fast vid sitt uttalande och förslaget.. Hon menar att folk från olika bakgrunder måste mötas för att Sverige ska vara ett land där man kan lösa problem gemensamt. Hon vill inte se etniska kluster som ökar segregationen.

– Min vision för Sverige är inte att vi ska leva i parallella rör utifrån inkomster eller etniskt ursprung, sade Andersson i en intervju med Morgonpasset i P3.

Anderssons kommentar ett "knivhugg"

Saida Hussein Moge, som själv är svensksomalier och bor i Göteborgsförorten Biskopsgården, menar att statsministerns uttalande är oförlåtligt. Hon säger att somalier redan är en utsatt grupp i Sverige och att hon väntade på att statsministern skulle be om ursäkt. När hon inte gjorde det valde Moge att lämna partiet.

– Det skapar rasism att peka ut en folkgrupp. Man ska inte härma andra partier, jag tror inte att Palme någonsin hade sagt detta. Han hade inte pekat ut någon etnicitet på det här sättet, säger hon och fortsätter:

– Hon känner inte oss, hon har aldrig bott på ett ställe med somalier. Vi bor blandat med araber, turkar, kurder och andra etniska grupper. Att hon sade somalier var som att hon tog en kniv och högg den i mig, säger Moge.

Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson.
Bildtext Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna har blivit en verklig maktfaktor i svensk politik.
Bild: EPA / AOP

Enligt Saida Hussein Moge är statsministerns kommentar ett bevis på att partiet har rört sig högerut. Hon menar att det finns en rörelse från vänster till höger där flera partiet tar efter nationalistiska Sverigedemokraternas (SD) retorik.

Istället för att peka ut enskilda etniska grupper menar Moge att statsministern borde ha pratat om att man ska blanda folk med olika inkomster och utbildningar.

– Man ska inte bara ha en och samma folkgrupp i ett område, det kan jag förstå. Men ordvalet kränkte mig. Jag kan inte stanna i ett parti som målar upp mitt folk och pekar ut dem som om de vore syndabockar.

Retoriken har blivit mer nationalistisk

Saida Hussein Moge är inte ensam om att tycka att allt fler partier rör sig högerut i retoriken. Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, anser att den politiska retoriken har tagit en nationalistisk vridning.

– Överhuvudtaget har språkbruket och tonaliteten i det politiska samtalet radikaliserats eller blivit mycket mer polariserande, säger Möller.

Tommy Möller tittar in i kameran. Han har på sig en blå kostym.
Bildtext Statsvetare Tommy Möller anser att Sverigedemokraterna påverkat de andra partiernas politik och retorik.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Tommy Möller säger att socialdemokratiska uttalanden om att man vill se ett maxtak på utomnordiska personer i utsatta områden och statsministerns kommentar om Somalitown har mötts av kritik på flera håll.

– Det kom kanske lite oväntat för många och det var också en del kritiker, inte bara från oppositionen utan också internt, som menade att nu börjar Socialdemokraterna prata precis på samma sätt som Sverigedemokraterna gör, säger han och fortsätter:

– Men det har ett politiskt signalvärde att Socialdemokraterna tycker att segregationen i Sverige är ett mycket stort samhällsproblem och att man vill göra allt för att bryta den. Då sneglar man framförallt på Danmark som har haft mer framgångar i det avseendet, säger han.

I Danmark är oppositionen och regeringen överens om att inget danskt bostadsområde ska ha mer än 30 procent boende med ickevästlig bakgrund år 2030.

SD påverkar andra partiers retorik och politik

En av orsakerna till att den politiska diskussionen i landet förändrats stavas Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna har ritat om den politiska kartan i Sverige och är i dag det största oppositionspartiet i opinionsundersökningar. Partiet tar väljare från både borgerliga Moderaterna och Socialdemokraterna.

Det här har i sin tur lett till att de mer etablerade partierna anpassar sin politik för att locka tillbaka sina väljare.

– Det är framförallt inom arbetarklassen som många har valt att rösta på SD. Det har också påverkat Socialdemokraterna att lägga om kursen i mer restriktiv riktning vad avser invandringspolitiken, säger Möller och fortsätter:

– I sak ligger man ganska nära SD i välfärdspolitiken så det är inte ett stort politiskt avstånd mellan SD och Socialdemokraterna.

Kvinna med skylt där det står "Ingen våld"
Bildtext Gängvåldet debatteras flitigt inför valet. Bilden är från en demonstration där mammor från Stockholms förorter demonstrerade utanför riksdagen för att få slut på skjutningarna i de utsatta områdena.
Bild: Lucas Dahlström

Den svenska debatten har inför valet handlat väldigt mycket om invandring och lag och ordning. Det här har också bidragit till högervridningen inom politiken, menar Möller.

– Det har definitivt skett en högersväng i den meningen att frågor som har med invandring, brottslighet och den typen av frågor att göra har blivit mycket mer prioriterat i debatten, säger han.

Enligt analysföretaget Novus är både lag och ordning och invandring bland de fyra viktigaste frågorna för väljarna inför valet.

Jämnt i opinionen

Socialdemokraterna har lett Sverige i åtta år och ser också i år ut att bli landets största parti, med god marginal. Den stora frågan är vilket block som blir störst.

På den ena sidan finns Socialdemokraterna med stödpartier i Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet.

Trots att Sverigedemokraterna är störst i opinionen på högersidan inom svensk politik är det Moderaterna och Ulf Kristersson som är högerblockets troliga statsministerkandidat. Moderaterna har stöd av Liberalerna och Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Söndagen den 11 september är valdag i Sverige och allt tyder på att det blir en rysare.

Enligt SVT:s dagliga opinionsmätning på torsdag den 1.9 leder högerblocket inom politiken med några procents marginal, men i praktiken är det dött lopp mellan de två blocken då det skiftar från dag till dag.

– Väljarna i Sverige väldigt splittrade och vi ser en stark polarisering inom svensk politik, säger Tommy Möller.

Tre frågor du måste ha koll på inför det svenska valet - Spela upp på Arenan

Svenska Yle har kontaktat svenska Socialdemokraterna för en kommentar om Saida Hussein Moges avhopp, men har inte fått något svar.