Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Också de som sitter på billiga elavtal borde dra ner på elanvändningen – de kan hjälpa hindra elavbrott i vinter

En kvinna lägger in kärl i en diskmaskin.
Bildtext Genom att ändra de tider du diskar och lagar mat kan du påverka energianvändningen. Att undvika att använda el och varmvatten under dygnets topptimmar är bra.
Bild: Vira Petrunina / Alamy/All Over Press

"Alla måste dra sitt strå till stacken", säger elbolagen om hur man förhindrar elavbrott i vinter. De som har låga elräkningar tack vare äldre avtal borde inte använda el hur som helst, utan också de måste trappa ner.

Ju mer el vi sparar, desto mer minskar behovet att producera och importera dyr el. Det betyder att vi alla kan påverka de framtida elprisen, så även om man inte har en dyr elräkning just nu så är det bra att färdigt tänka på framtiden.

Det är också bättre att börja spara så snabbt som möjligt och inte vänta på att elpriserna skjuter ännu mer i höjden. Ju dyrare elen blir, desto svårare är det för elförsäljare att erbjuda billigare kontrakt.

Med andra ord borde de som för tillfället har ett billigt tidsbundet avtal, som exempelvis går ut nästa år, inte luta sig tillbaka och konstatera att de inte behöver oroa sig för de höga elpriserna eftersom det inte påverkar dem.

– Vi måste alla hjälpa till eftersom vi har det betydligt tajtare nu. Till och med Fingrid och stamnätsbolaget har flaggat för att det kan bli roterande elavbrott i vinter ifall elen helt enkelt inte räcker till för oss alla, säger Måns Holmberg som är vd för Borgå energi.

– Det är i vars och ens intresse att försöka undvika det här, även om man inte känner av elkrisen rent prismässigt just nu. Risken för elavbrott blir större.

Graf över olika typer av elavtal i Finland.
Bildtext I Finland är det vanligast att ha ett tidsbundet elavtal.

Elräkningen blir mindre för alla som konsumerar mindre el – undvik topptimmarna

Energiexperterna är överens. Det gagnar alla finländare om vi alla försöker spara mer energi. Om vi får en smällkall vinter finns det stora risker.

– Det är en fördel om vi alla bidrar till stacken och konsumerar så lite el som möjligt. Det påverkar den egna plånboken direkt för dem som har höga elpriser, men det blir också billigare för dem som nu har billigare elavtal. Också de får en mindre elräkning om de sparar på elen, säger Hans-Alexander Öst som är direktör för elhandel vid Vasa elektriska.

Det är i vars och ens intresse att försöka undvika det här, även om man inte känner av elkrisen rent prismässigt just nu

― Måns Holmberg, vd, Borgå Energi

Att spara el är alltså en win-win-situation för oss alla. Både Holmberg och Öst säger att det viktigaste är att försöka spara el under de så kallade topptimmarna, alltså de timmar då det används som mest el.

Hans-Alexander Öst står utomhus vid en bil. Han har på sig en mössa och vinterkläder.
Bildtext Om vi får en väldigt kall vinter kan läget på energimarknaden bli svårt, säger Hans-Alexander Öst vid Vasa elektriska.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Topptimmarna infaller under morgonen när vi stiger upp, kokar kaffe och lagar frukost och på eftermiddagen när vi kommer hem från jobbet och skolan.

– Om vi förflyttar användningen av el till timmar då belastningen på elnätet inte är lika hög kan vi till och med spara tusen megawatt. Om den totala piken är runt 15 000 megawatt hjälper det helt klart om vi kommer ner till 14 000, säger Öst.

– Det gäller att ta till olika smarta val när man använder elen. Fundera när du sätter på diskmaskinen, tvättmaskinen och annat som påverkar. Gör det inte då belastningen på elnätet är som högst, säger Holmberg.

Om vi förflyttar användningen av el till timmar då belastningen på elnätet inte är lika hög kan vi till och med spara tusen megawatt

― Hans-Alexander Öst, Vasa Elektriska
Måns Holmberg utanför kraftverk.
Bildtext Att ändra tiden man tvättar kan vara ett sätt att påverka elpriserna, säger Måns Holmberg.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Undvik att använda mycket el då det är kallt och vindstilla

Också vädret påverkar elpriserna och hur mycket energi vi använder. När det är som kallast ute vill vi gärna skruva upp temperaturen och då är det som dyrast att tvätta kläder, duscha och dylikt.

– Nu när vintern är på väg kan man försöka tänka på om man kan skjuta upp någon syssla till en dag då det inte är lika kallt. Om man en dag då det är -15 grader kan skjuta upp tvättandet av kläder till en dag då det är -7 eller till och med plusgrader är det bra, säger Holmberg.

– Det är viktigast att begränsa elkonsumtionen under kalla och vindstilla dagar, tillägger han och konstaterar att vi under blåsigare dagar kan förlita oss mer på vindkraften.

Nu när vintern är på väg kan man försöka tänka på om man kan skjuta upp någon syssla till en dag då det inte är lika kallt

― Måns Holmberg, vd, Borgå Energi

Holmbergs och Östs tips för att spara energi är de tips som många redan framfört: sänk temperaturen hemma med en grad, ta kortare duschar samt begränsa användningen av varmvatten på andra sätt och stäng av onödiga apparater och lampor.