Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kafferosterier i Åboregionen inte oroliga för högre kaffepriser: "Kaffe är ändå rätt så billigt om vi tänker på hur lång väg det färdas"

Från 2022
Uppdaterad 06.09.2022 08:40.
En man som står i sitt kafferosteri.
Bildtext Företagaren Juhani Haahti har höjt sina kaffepriser lite, men tillsvidare har prishöjningen inte påverkat försäljningen av kaffe.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Priset på kaffe har rusat i höjden, men på de lokala kafferosterierna har man ännu gott mod.

På Juhani Haahtis kafferosteri i S:t Karins löper vardagen på som vanligt, trots att han har fått höja kaffepriset lite.

– Exempelvis det brasilianska kaffet har stigit i pris. Förutom själva råpriset på kaffe påverkar också priset på gas eftersom kafferosten drivs med gas. Under hösten stiger även elkostnaderna då vi måste hålla lokalerna varma, säger Haahti.

Prishöjningen har än så länge inte påverkat försäljningen av kaffe, men Haahti tror ändå inte att det för hans del är aktuellt att höja priserna igen.

– Jag tror inte det blir fler prishöjningar just nu. De stigande priserna för el och gas har vi räknat med redan tidigare, säger Haahti.

Vi borde betala mer för kaffe

Samuli Pääkkönen, som driver ett kafferosteri i Åbo, har än så länge inte höjt sina priser, eftersom han redan nu säljer kaffe som är betydligt dyrare än marknadspriset.

– Vårt kaffe håller en väldigt hög kvalitet, och vi betalar mycket mer än marknadspriset för att garantera den. För oss är det viktigaste att sälja kaffe av god kvalitet som också smakar gott, säger Pääkkönen.

Pääkkönen påpekar att många kaffeproducenter redan nu säljer kaffet för billigt med tanke på att också de har påverkats av de högre energikostnaderna som kriget i Europa har fört med sig. Dessutom har de svårt att hitta arbetskraft, då de inte kan betala tillräckligt med lön.

– Jag tycker att vi kunde betala mera för kaffe eftersom det ändå är rätt så billigt, om vi tänker på hur lång väg det färdas, säger Pääkkönen.

En hand som håller i orostade kaffebönor.
Bildtext Kaffebönorna har färdats en lång väg innan de kommer till rosteriet.
Bild: Carmela Johansson / Yle

"Om priset på andra produkter stiger, kan det bli problem"

Men även om vi borde betala mer för kaffe, medger Pääkkönen att det i något skede kommer en prisgräns emot för hur mycket kunden är beredd att betala.

– Jag tror inte att marknadspriset på kaffe är ett problem, men om priset på andra produkter stiger mycket kanske folk minskar på sina restaurang- och cafébesök. Eftersom större delen av vår försäljning kommer från caféer och restauranger, påverkar det också oss, säger Pääkkönen.

Både Pääkkönen och Haahti hoppas ändå att kunderna fortsätter att stödja de lokala rosterierna och prioriterar god kvalitet på sitt kaffe.

– Kaffe dricks nog i Finland också i framtiden, men världsläget och vad det kan innebära oroar förstås en del, säger Haahti.

En ung man packar kaffebönor i påsar med hjälp av en packningsmaskin.
Bildtext August Poutiainen packar de färdigt rostade kaffebönorna på kafferosteriet i S:t Karins med hjälp av en packningsmaskin.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Kafferosterierna tar prishöjningarna med ro

3:44

Diskussion om artikeln