Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Salma Sarkola i huvudrollen när Eva Frantzs barnrysare Hallonbacken blir TV-serie

Theo Zilliacus och Salma Sarkola
Bildtext Theo Zilliacus i rollen som Ruben och Salma Sarkola som Stina.
Bild: Matilda Gyllenberg / Yle

Den Runeberg Junior-prisade romanen Hallonbacken håller på att väckas till liv i en tredelad skräckdramaserie regisserad av Saara Cantell.

Spänningen är stor den första inspelningsdagen, inte minst för 11-åriga Salma Sarkola som spelar huvudrollen som Stina.

– Jag har haft tre filmroller tidigare, men det här är min första huvudroll, säger hon.

Regissören Saara Cantell är glad och ivrig när hon går omkring i arbetsoverall mellan sladdar, statister och skådespelare. Hon berättar att hon förvånades över det stora intresset för auditionen i fjol.

– Vi hade 650 barn som provspelade för rollen som Stina. Det är mycket även för finskspråkiga produktioner.

När Salma Sarkola fick höra att hon hade valts ut till huvudrollen kunde hon knappt tro sina öron.

– Det var helt bäst!

Hon visar med händerna hur hela huvudet nästan exploderade när hennes mamma Edith Holmström – som också spelar hennes mamma i TV-serien – berättade de goda nyheterna.

Skräck för barn i mellanåldern

Hallonbacken utspelar sig på 1920-talet i sanatoriemiljö. Den fattiga flickan Stina, som lider av tuberkulos, får genom ett lyckokast chansen att vårdas på ett fint sanatorium. Snart står det klart att det som försiggår bakom de tjocka slottsmurarna är både obehagligt och skrämmande. En liten tröst hittar Stina i en jämnårig medpatient, Ruben. Men varför är Ruben bara uppe på nätterna?

– Hallonbacken är en otroligt bra bok med en spännande story, så det är lätt att förstå varför den är så populär, säger Saara Cantell.

För författaren Eva Frantz är det första gången en av hennes böcker filmatiseras.

På bilden syns författaren och journalisten Eva Frantz.
Bildtext Hallonbacken kom ut 2018 och var Eva Frantzs barnboksdebut.
Bild: Marica Rosengård

– Det är jättespännande att få vara med om. Jag har fullt förtroende för regissören och produktionsbolaget, och kommer inte att lägga mig i inspelningarna. Fast jag är så nyfiken att jag egentligen skulle vilja snoka omkring där hela tiden!

Eva Frantz har ändå varit med en del i arbetet med manuset, bland annat har hon hjälpt till med dialogen i serien. Det viktigaste för henne är att filmatiseringen ger sina huvudroller samma utstrålning, samma glimt i ögat som personerna i boken.

Stina åker till Malaysia

Hallonbacken har uppmärksammats internationellt och lyftes nyligen upp på IBBY honor list, en hedersförteckning över exceptionellt högkvalitativ barn- och ungdomslitteratur.

– Samtidigt som Stina tar sina första steg som filmkaraktär i Finland, åker hon med mig till Putrajaya i Malaysia för att delta i IBBY-listans barnbokskongress, säger Eva Frantz.

TV-serien Hallonbacken spelas in under hösten och vintern, på en tillsvidare hemlig inspelningsplats, och får sin premiär på Yle under 2023.