Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Samarbete över gränserna viktigt för kommunerna – idel glada miner då kommunchefer samlades i Kimitoön

Uppdaterad 02.09.2022 08:29.
Stadsdirektörer på rad.
Bildtext Femstadsträffen samlade ledande tjänstemän från Pargas, Raseborg, Hangö, Kimitoön och Mariehamn.
Bild: Jesper Alm / Yle

Kommunerna kan tvingas ta svåra beslut under hösten då omorganiseringar blir aktuella på grund av vårdreformen som överskuggar allt som sker inom det kommunala.

– Därför är det bra att träffas så här och dela med oss av våra erfarenheter, säger Hangös stadsdirektör Denis Strandell. Vi har mycket gemensamt och kan lära oss av varandra, vilket visar hur viktigt det är med samarbete över gränserna.

Äldre man i glasögon och kostym.
Bildtext Denis Strandell ser att samarbete kan ge fördelar för alla.
Bild: Jesper Alm / Yle

Strandell deltog på torsdagen i den så kallade femstadsträffen dit ledande tjänstemän från Hangö, Raseborg, Pargas, Kimitoön och Mariehamn bjudits in.

– Det här är ett ypperligt sätt att knyta kontakter och det var faktiskt första gången jag och Petra Theman sågs i verkligheten, säger Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén. Vi har haft kontakt via mejl men nu kunde vi äntligen träffas och diskutera hur läget ser ut på olika håll i Svenskfinland.

Störtglad mansperson i glasögon.
Bildtext Patrik Nygrén var väldigt nöjd med femstadsträffen i Kimitoön.
Bild: Jesper Alm / Yle

Kommunerna står inför stora förändringar

Under hösten är många kommuner tvungna att diskutera omorganiseringar eftersom vårdreformen som träder i kraft vid årsskiftet förändrar kommunerna i grunden.

– Det överskuggar nog allt som vi gör för tillfället men samtidigt ska vi skapa framtidens kommuner med allt vad det innebär, säger Strandell. Dessutom får man inte glömma att kommunerna nu tar över TE-byråerna och på den fronten krävs det och finns det naturligtvis mycket samarbete mellan olika aktörer redan nu.

Enligt Raseborgs utvecklingschef Jennifer Gammals är det bra att nu lära känna de personer som jobbar inom respektive stad och kommun för trots att kommunernas organisation förändras lär många finnas kvar också efter vårdreformen.

Jennifer Gammals i Raseborgs stadshus.
Bildtext Arkivbild. Jennifer Gammals ser många fördelar med samarbete.
Bild: Yle/ Johan Gullmets

– Det handlar om en jättereform och mycket är ännu oklart och det är något vi kan samarbeta kring då de nya kommunerna och organisationerna ska ritas upp, säger Gammals.

Energitalko står för dörren

Samtidigt som femstadsträffen på Söderlångvik gård i Kimitoöns kommun pågick tog en annan kvintett i Helsingfors stora beslut om framtiden.

Regeringens budgetmangling gav resultat och nu finns en plan för hur stigande energikostnaderna ska stävjas och vad finländarna kan förvänta sig för stöd från statligt håll.

Energifrågor har redan länge varit på tapeten i exempelvis västra Nyland och enligt nyvalda stadsdirektören Petra Theman kan de andra kommunerna ta lärdom av Raseborg.

– Jag är ganska stolt över hur mycket hållbarhet har förts fram i Raseborg och vi har haft många sådana projekt på gång redan innan energikrisen var ett faktum, säger Theman.

Kvinna med stort leende.
Bildtext Petra Theman är stolt över hur Raseborg redan länge har arbetat med hållbarhetsfrågor.
Bild: Jesper Alm / Yle

Enligt Theman har staden funderat dels på den egna förbrukningen men också på vad staden kan göra för invånarna för att underlätta deras arbete att spara energi.

– Det kan helt enkelt handla om att försnabba lovprocesserna kring bergvärme och dylikt som ger resultat på sikt, säger Theman.

I Kimitoöns kommun ska man under hösten diskutera just den här sortens frågor då kommunen ska göra upp sitt klimat- och miljöprogram. Kommundirektör Erika Strandberg anser att det är bra att man kan lära sig av andra och se vilka erfarenheter de har haft.

Erika Strandberg
Bildtext Arkivbild. Erika Strandberg ser exempelvis miljöfrågor som sådana där man kunde samarbeta med andra kommuner.
Bild: Amanda Vikman/Yle

– Det är fint att vi kan träffas informellt och idéer som dyker upp kan senare leda till samarbetsprojekt mellan kommunerna, säger Strandberg.

Diskussion om artikeln