Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jättefiaskot ett faktum – Damlejonen åkte ut i kvartsfinalen mot Tjeckien: "Den enda skyldiga hittas i spegeln"

Från 2022
Uppdaterad 01.09.2022 21:57.
Michelle Karvinen tröstar Jenni Hiirikoski.
Bildtext Jenni Hiirikoski var uppgiven efter avgörandet. Hon tröstas här av Michelle Karvinen.
Bild: Tomi Hänninen

Kvartsfinalen blev en nagelbitare. Och efter förlängning var det Tjeckien som går till semifinal. Damlejonen får nu kämpa för att behålla sin plats i grupp A.

Jenni Hiirikoski backade in i försvarszonen, till synes fullständigt ohotad. Men lagkaptenen tappade pucken. En sekund senare hade den hittat sin väg förbi Anni Keisala.

Den tjeckiska bänken flög in på isen och jublade som om de säkrat en medalj. Hiirikoski föll ner på isen och höll för ansiktet.

Tjeckien hade lyckats med sitt stora uppdrag, att få revansch på VM 2021 och avancera till semifinal med 2–1 i förlängning.

– Det känns bara surt. Men det här är idrott. Och det är onödigt att försöka komma på svepskäl, den enda skyldiga till det här hittas i spegeln, säger en uppenbart nedstämd lagkapten i Yles intervju efteråt.

Chockstart och svar på tal

Avslappnat och koncentrerat.

Det var chefstränare Juuso Toivolas analys av stämningen i laget inför ödesmatchen. På basis av uppvärmningen hade han inte heller fel.

Någon osämja syntes i alla fall inte då spelarna skrattade och jublade efter att ha lyckats sätta in pucken i det egna målet. Kanske till och med för avslappnat. Åtminstone på basis av matchstarten.

Tjeckien flög ur startställningarna med frenesi. Uppstickarna lyckades pressa tillbaka Damlejonen totalt i matchens första tio minuter, men fick inte utdelning trots tre jättelägen. Anni Keisala stod i vägen för de farliga skotten.

– De inledde väldigt starkt, men vi svarade bra och kom med i matchen igen, analyserar Noora Tulus.

Tjeckien tog ledningen

Halvvägs in i perioden vände faktiskt matchbilden totalt och Damlejonen tog över. Pucken snurrade i den finländska anfallszonen, men de riktigt farliga mållägena uteblev.

Den andra perioden blev sedan avsevärt jämnare. Båda lagen fick i tur och ordning bygga anfall och kom åt att sätta puckar på målvakterna. Till slut var det Tjeckien som fick utdelning.

Tjeckiska spelare jublar.
Bildtext Tjeckien spräckte nollan först.
Bild: Tomi Hänninen

Daniela Pejsova fortsatte sitt succé-VM då hon pangade in pucken med tre minuter kvar av perioden. Backens fjärde mål och åttonde poäng för turneringen.

Tjeckerna bjöd ändå Damlejonen in i matchen ännu före slutsummern då Petra Nieminen med en snygg soloräd fixade fram en utvisning. Ronja Savolainen prickade sen ännu ribban innan den andra periodpausen, men kvitteringen uteblev.

Tulus kvitterade och Hiirikoski stod för stor tabbe

Det dröjde åtta minuter av period tre tills Finland kom ikapp. Noora Tulus såg till att kvittera matchen med sitt första stortävlingsmål sen 2017.

Fler mål blev det inte under ordinarie speltid, trots att både Finland och Tjeckien lyckades skapa farligheter framåt.

Och i förlängningen gick det snett direkt. Jenni Hiirikoski tappade puck i egen zon, Aneta Tejralova var först på den och pangade den säkert in förbi Keisala.

– Klart det spökar. Det känns inte direkt som att jag kommer att sova en blund i natt. Men senast då solen stiger ska det kännas bättre. Vi har ännu matcher att vinna, säger Hiirikoski.

Åtminstone en placeringsmatch väntar

Finland får nu spela placeringsmatcher för att säkra sin plats i grupp A nästa VM. Gruppindelningen görs på basis av rankningen och med tanke på det färska OS-bronset ligger Finland väl till.

Men det finns ändå inte utrymme för en tabbe i den första av eventuellt två placeringsmatcher, som spelas i Frederikshavn på lördag. Motståndet klarnar efter att Kanada och Sverige spelat den sista kvartsfinalen.

Noora Tulus.
Bild: Tomi Hänninen

Tidigare under torsdagen slog Schweiz Japan på straffar och USA manglade Ungern med hela 12–1.

Med all sannolikhet kommer Damlejonen att ställas mot Ungern.

– Så klart är det svårt att ställa om, men jag vill spela matcherna och avsluta bra. Så att vi kan vara nöjda, säger Tulus.

Toivola medger: "Klart jag har tänkt på min framtid"

För Juuso Toivola står det redan klart att hans första turnering som chefstränare blev ett fiasko.

Och också Toivola fick genast försöka hantera mediestormar, dels för att Susanna Tapani fick åka på bröllop, dels för att Meeri Räisänen uppgavs vara petad.

– Klart att jag tänkt på allt det här. Vi tar en match i taget och ser sen. Naturligtvis känns det, det är inte roligt men vi måste blicka framåt, säger han då han får frågan om han är orolig för sin framtid på posten.

Juuso Toivola.
Bildtext Juuso Toivola var allt annat än pratglad efter förlusten.
Bild: Tomi Hänninen

Noora Tulus vill i sin tur inte kommentera lagandan just nu.

– Jag har kommit hit för att spela och göra resultat. Just nu är jag besviken att jag inte kunde hjälpa laget att nå ett bättre resultat och det vi hoppades på. Jag orkar inte lägga energi på allt det där, jag är här för att spela.

Och Jenni Hiirikoski summerar stämningen i omklädningsrummet efter matchen:

– Det är ganska tyst just nu.

Diskussion om artikeln