Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Cruising för Project Liv – i år hoppas man på 200 fordon

Två män och en kvinna står framför en bil med cabrioleten nedfälld
Bildtext Den är igen dags för välgörenhetsevenemanget Project Liv Cruising. Michael Åbonde, Nina Brännkärr-Friberg och Gustav Strömbäck förenar bilintresse och välgörenhet.
Bild: Roger Källman / Yle

Nytta och nöje förenas söndagen den 4.9, då Project Liv Cruising ordnas för andra året. Blankputsade bilar åker i konvoj i Jakobstadsnejden och samtidigt samlar man in pengar för välgörande ändamål.

Det var egentligen veteranbilssällskapets ordförande som kläckte idén att föreningen borde göra nånting för välgörenheten, berättar Michael Åbonde från Jakobstadsnejdens veteranbilssällskap.

Veteranbilisterna tog kontakt med motoristerna i American Car Club Jakobstad som också de var med på noterna.

– Det var ingen fråga om saken utan vi hängde på säger Gustav Strömbäck från ACC.

Tanken var att samla in pengar för Project Liv, som stöder långtidssjuka barn och deras familjer. Föreningens ordförande och eldsjäl Nina Brännkärr-Friberg säger att man tog emot initiativet med stor entusiasm.

– Förutom att det bringar in en fin slant för vår verksamhet så ger det synlighet för de här barnen så de inte glöms bort, säger hon.

På samma sätt som i fjol så inleds evenemanget med samling på Maria Malm-parkeringen klockan 12. Där blir det levande musik och försäljning av kaffe med mera.

Deltagaravgiften är 20 euro per fordon. Publiken kan också delta med frivilliga bidrag. Alla intäkter går till Project Liv.

I år finns också en dekal till salu, berättar Nina. Den kan man sen limma bak på sin bil och visa sitt stöd för den goda saken.

– Klockan 13 startar sen själva cruisingen, säger Michael. Vi åker genom stan, ut mot Larsmo, genom Öja och Kronoby och tillbaka mot Bennäs och veteranbilssällskapets vagnshall.

Det är inte bara bilägarna som njuter av åkturen, utan passagerare är välkomna, säger Michael. I synnerhet bjuder man in barnen att följa med och ta med sig familjen på cruising.

Förra gången deltog ett 140-tal fordon och siktet är förstås inställt på att överträffa det. Siktet är så högt ställt som 200, säger Michael.

– I fjol var det dåligt väder så vi fick inte med några motorcyklar. Åtminstone har de visat stort intresse.