Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Joe Biden gick till frän attack mot Donald Trump och hans anhängare: "Vår demokrati är under ett allvarligt hot"

Joe Biden håller tal.
Bildtext I sitt tal vädjade Joe Biden till väljarna att rösta i mellanårsvalet i november och hänvisade med starka ordalag till nationens själ, "Soul of the nation".
Bild: Jim Lo Scalzo / EPA

USA:s president Joe Biden försvarade den amerikanska demokratin och gick till hård attack mot Donald Trump i ett kraftfullt tal till nationen i natt finsk tid.

På bästa amerikansk sändningstid och med mindre än 70 dagar kvar till mellanårsvalet varnade USA:s president Joe Biden för att hans företrädare Donald Trump och hans anhängare är ett allvarligt hot mot demokratin.

– Vi måste vara ärliga, alltför mycket av det som sker i vårt land är inte normalt.

I sitt 24 minuter långa tal utanför Independence Hall i Philadelphia, en plats där USA:s självständighetsförklaring och konstitution undertecknades, målade presidenten upp en mörk bild av sina motståndare.

– De lever inte i ljuset av sanningen – utan i skuggan av lögner.

"Trumps representerar en extremism som hotar vårt land"

Biden har under sin tid som president brukat undvika att nämna sin föregångare vid namn, men i nattens tal gick han till hårt angrepp mot sin företrädare.

– Donald Trump och hans Maga-republikaner utgör en extremism som hotar republikens fundament.

"Maga" är en hänvisning till Make America Great Again som var Donald Trumps slogan.

Biden varnade för att Trump och hans anhängare omfamnar politiskt våld och underminerar amerikanernas grundläggande rättigheter.

– De för vårt land tillbaka i tiden. Till en tid då man inte hade rätt till fria val, ingen rätt till ett privatliv, ingen rätt till preventivmedel och ingen rätt att gifta sig med den man vill.

I sitt tal underströk ändå Biden att alla republikaner inte är Trumps Maga-anhängare, men att det republikanska partiet för tillfället styrs och domineras av dessa.

– Vår demokrati kommer inte att överleva under dessa Maga-republikaner.

"Rösta för vår demokrati"

Biden vädjade till väljarna att rösta i mellanårsvalet i november och hänvisade med starka ordalag till nationens själ, "Soul of the nation".

– Amerika är en tanke, historiens största tanke som finns i alla våra hjärtan. Denna tanke utgår från att varje individ respekteras. I det amerikanska tankesättet finns det inte utrymme för hat.

Nattens tal handlade nästan uteslutande om det hot mot demokratin som Trump och hans anhängare enligt Biden utgör.

Samtidigt som Biden underströk att han är hela nationens president var det ett väldigt politiskt tal som påminde om ett kampanjtal.

Det är inte förvånande med tanke på att det bara dryga två månader kvar till mellanårsvalet.

I valet i november väljs ledamöter till hela representanthuset och dessutom en tredjedel av ledamöterna till senaten. Också många viktiga och betydelsefulla poster i olika delstater står på spel.