Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL: Användningen av kokain fortsätter att öka – överskred amfetaminbruket i huvudstadsregionen i somras

Från 2022
Ett amfetaminprov tas från en påse till en provtub.
Bildtext Amfetamin används fortfarande i stor utsträckning, men mängderna man uppmätt i avloppsvattnet är lägre än under de senaste åren.
Bild: Markku Pitkänen / Yle

Användningen av kokain har fortsatt att öka i Finland och användningen koncentreras alltmer till huvudstadsregionen. Däremot har användningen av amfetamin minskat. Det visar en ny undersökning av Institutet för hälsa och välfärd.

Amfetamin används fortfarande i stor utsträckning i hela landet, men mängderna är lägre i nästan alla städer som deltar i undersökningen än under de senaste åren.

"Användningen av amfetamin har traditionellt haft en central betydelse för hela narkotikasituationen i Finland. Mängden kokain som användes i somras under veckosluten överskred dock för första gången amfetamin i huvudstadsregionen", säger enhetschef Teemu Gunnar vid THL i ett pressmeddelande.

Undersökningen gjordes genom att analysera avloppsvatten. De senaste resultaten är från 27 städer i mars i år. Dessutom analyseras narkotikahalterna kontinuerligt i Helsingfors, Tammerfors och Åbo.

Enligt Teemu Gunnar började användningen av amfetamin minska efter myndigheternas omfattande beslag av narkotika våren 2021.

Tillgången till kokain har däremot ökat överlag i Europa och det är sannolikt det som återspeglas i Finland. Särskilt i huvudstadsregionen har användningen av kokain ökat kraftigt, men drogen används också i stor utsträckning i Lahtis och i andra städer i södra Finland.

Användningen av ecstasy har minskat

MDMA, det vill säga ecstasy, används överallt i Finland, men också dess användning har minskat i flera städer som deltar i undersökningen.

Metamfetamin används för närvarande mycket lite i Finland, även om användningen har ökat något i en del av städerna som deltar i undersökningen. Metamfetaminanvändningen har minskat betydligt sedan 2016 och 2017, då den tillfälligt överskred till och med amfetaminets användningsmängder i huvudstadsregionen.

I Finland konstateras små mängder av de vanligaste designdrogerna som används för missbruk, såsom alfa-PVP och alfa-PHP, regelbundet i avloppsvattenundersökningar endast i huvudstadsregionen och i dess närhet.

Vid insamlingen i mars konstaterades alfa-PHP dessutom i Karleby, Vasa, Seinäjoki, Jakobstad och Nyslott. Antalet konstaterade fall i dessa städer var större än i huvudstadsregionen.