Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lauri Markkanen i stor spelaraffär – flyttar till Utah som bygger om från grunden

Lauri Markkanen värmer upp.
Bild: Mika Kylmäniemi / All Over Press

Enligt flera nyhetsbyråer och amerikanska källor får basketspelaren Lauri Markkanen igen flytta på sig i NBA. Storstjärnan Donovan Mitchell flyttar från Utah till Cleveland och Markkanen går åt motsatt håll.

Nästan exakt ett år efter flytten från Chicago till Cleveland får Lauri Markkanen ett nytt flyttbesked i basketligan NBA.

ESPN var först med nyheten om att Cleveland har värvat stjärnan Donovan Mitchell. Lauri Markkanen ingår i det stora paketet som går i motsatt riktning. Affären har ännu inte bekräftats av klubbarna.

Spelaraffären
Till ClevelandTill Utah
Donovan MitchellOchair Agbaji
Lauri Markkanen
Collin Sexton
Förstaval 2025
Förstaval 2027
Förstaval 2029

Markkanen flyttar från ett mittenlag till ett förmodat bottenlag. Utah har gått till slutspel sex gånger på raken men bygger nu om från grunden då klubben tappar sina tyngsta pjäser. I juli flyttade centern Rudy Gobert till Minnesota och nu går alltså guarden Mitchell till Cleveland.

Både Markkanen och Mitchell reserverades sommaren 2017: Markkanen som sjua och Mitchell som trettonde spelare.

Den 25-årige Mitchell har under sina fem NBA-säsonger gjort 23,9 poäng per match. Förra säsongen låg snittet på 25,9 poäng. Mitchell sitter på ett femårskontrakt värt drygt 30 miljoner dollar per säsong.

Markkanen har tre år kvar på sitt kontrakt som är värt knappt 17 miljoner per säsong. Finländaren ansluter till ett Utah som nu har en hel hög förstaval i de kommande NBA-drafterna, närmare bestämt tretton stycken i de sju kommande reservationstillfällena.

Lauri Markkanens NBA-karriär
SäsongKlubbPoängsnitt
2021–22Cleveland14,8
2020–21Chicago13,6
2019–20Chicago14,7
2018–19Chicago18,7
2017–18Chicago15,2

Markkanen ingår i Finlands EM-trupp som på fredagseftermiddagen inleder EM-slutspelet. Matchen mot Israel börjar klockan 15.00 och sänds i TV2.

Efter EM åker Markkanen tillbaka till USA där NBA-grundserien börjar den 18 oktober.

Källor: AFP, Reuters