Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Norrena & Frantz: Vad göra om sambon tittar på porr och man själv tycker det är äckligt? Suss Åhman gästar podden

Från 2022
Man sitter i soffa och ser på sin dator
Bild: ALEXANDER MARKO

Med jämna mellanrum får Norrena & Frantz lyssnarbrev som gäller porr. Några skriver att de tittar på porr regelbundet men skäms. Andra att de tycker porr är vidrigt och oetiskt. Och en del tycker porr helt enkelt är kul och upphetsande.

Varför inte titta på porr ibland för att hetta upp saker och ting? Själv brukar jag ibland titta på porr då min man inte är hemma och ha lite kul. Det finns ju så mycket olika sorters porr, jag tycker man fattar var gränsen för det oetiska går. Men lite porr är väl bara bra, tihi.

Kvinna 29

Relationspodden bjöd in Suss Åhman, sakkunnig i sexuell hälsa på Folkhälsan, för att räta ut några av våra egna och publikens frågetecken kring porr, porrmissbruk och relationer.

Suss Åhman, sakkunnig i sexuell hälsa vid Folkhälsan.
Bildtext Suss Åhman är sakkunnig i sexuell hälsa på Folkhälsan
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Vi har varit tillsammans i 22 år. Något nämnvärt sexliv har vi väl aldrig haft, jag har mest ställt upp för att han velat. Fick för några år sen veta att porrtidningar är något som hört till i hela hans liv, att ägna sig åt porr och tillfredsställa sig själv. Jag har bett honom sluta, han lovar göra det men fortsätter ändå. Jag känner mig sårad, värdelös och oälskad. Varför står porren högre i rang än kvinnan han är gift med?

Oälskad gift kvinna, 40 år

Vad ska man göra om partners porrtittande sårar en?

- Försök se porrvärlden som en fantasivärld. Om du jämför din relation med någonting annat påhittat, till exempel en romantisk komedi, kommer du ju också lätt till korta. Verkligheten är sällan lika fantastisk som på film.

Var och en har rätt till sin egen sexualitet, och det kan innebära att man ibland hellre masturberar än har sex med en annan person. Samma sak gäller ju i andra sammanhang, ibland kanske du kommer hem från jobbet och är trött och vill gå ut på balkongen och dricka en kaffe för dig själv. Det betyder inte att du aldrig igen vill dricka kaffe med din partner, bara att du just nu föredrar att vara ensam.

Samma logik kan appliceras på sex. Ibland vill man masturbera och kanske se på lite porr, men det betyder inte att man inte skulle vilja ha sex med sin partner.

Det är inte bort från relationen att den ena vill ägna sig åt porr ibland.

Men om det sårar en, hur ska man föra saken på tal?

- För det första: våga prata om sex med din partner. Jag har märkt att vuxna människor generellt är ganska dåliga på det.

Det är alltid bättre att fokusera på sina egna känslor och upplevelser än att anklaga den andra för att hen gjort fel.

Istället för att säga “Du tittar för mycket på porr och det är för jävligt” kan man säga “Jag känner mig sårad och liten när jag märker att du ser på porr, det känns som att jag inte duger”. Det blir en helt annan diskussion när man förklarar hur man känner istället för att direkt kritisera den andra.

Välj tillfället för diskussionen med eftertanke också. Under eller strax efter sex blir sällan bra. Välj hellre ett neutralt tillfälle. Varför inte ta ett sexsnack i svampskogen?

Det största problemet med porr är att du aldrig kan vara säker på att det du ser försiggår med samtycke. Du är med största sannolikhet medskyldig till direkta sexuella övergrepp då du upprätthåller efterfrågan på materialet. Om det skulle vara möjligt att producera porr under kontrollerade förhållanden så skulle det vara en annan sak.

Skriven erotika räcker 35

Stämmer det att det mesta av porren är övergrepp?

- Det är ett jätteproblem att porr i dag sprids på sätt som innebär att de som medverkat inte fått tillräckligt betalt. En annan problematisk kategori är porr som skapats utan att de medverkande gett sitt samtycke till att akten filmas och sprids, till exempel så kallad hämndporr.

Och ja, utöver det finns ju porr med renodlade övergrepp.

Som konsument är det inte alltid lätt att veta vad som är vad, men om man gör lite research kan man faktiskt hitta etisk porr. Om du googlar kommer du in på andra sidor än mainstream-producenternas, och då kan du hitta porr där alla medverkande har varit med på noterna och fått betalt.

Och ju flera som letar efter etisk porr, desto mera kommer producenterna att inse att det finns en efterfrågan.

Var går gränsen mellan porrbruk och porrmissbruk?

- Det finns en definition av porrmissbruk och den är den samma som när det gäller alla former av missbruk: du ska ha haft problemet i minst sex månader, missbruket påverkar hela ditt liv negativt och du mår dåligt.

Folk slänger ofta ur sig uttrycket porrmissbruk på ett felaktigt sätt. Man kan konsumera porr varje dag utan det behöver vara ett missbruk, precis som att du kan äta choklad varje dag utan att chokladen tar över ditt liv.

Om man tycker porr är upphetsande och bra ska man inte skämmas för det.

Men som sagt, det finns etisk porr, varför inte anstränga sig lite extra och leta reda på sådan?

Kan porr göra att man inte längre klarar av att njuta av vanligt sex? Vad innebär det att vara porrskadad? Och hur ska det gå med dagens ungdom, som kommer i kontakt med porr redan som pyttesmå? Bland annat det diskuteras i veckans avsnitt av Relationspodden!

Är det nu så farligt att titta på porr?

37:04