Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå energi samarbetar med elteknikbolaget Ensto – spillvärme från fabriken ska värma hus i Borgå

Från 2022
En industribyggnad.
Bildtext Det frigörs stora mängder värmeenergi från produktionen i Enstos fabrik i Östermalm och nu ska man dra nytta av situationen. I fabriken tillverkas olika komponenter till luftledningssystem och markkablar.
Bild: Ensto

Borgå energi ska ta spillvärme till vara i samarbete med industrin och köra in det i fjärrvärmenätet. Det här är framtidens melodi, tror fjärrvärmechefen.

Borgå energi planerar en ny investering i samarbete med elteknikbolaget Ensto och det lokala företaget Iotoi. Målet är att ta till vara värme som i normala fall går till spillo.

I praktiken installerar Borgå energi värmepumpar i en hall som ligger intill Enstos fabrik i Östermalm.

Pumparna hjälper till att kyla ner fabriken och den överskottsvärme som kylningen skapar tas sedan till vara och körs in i fjärrvärmenätet, berättar Oskar Tillander som är fjärrvärmechef vid Borgå energi.

Värmemängden som kan utnyttjas kommer utgöra mellan fem och tio procent av den totala fjärrvärmen. En betydande procent, poängterar Tillander.

Hållbar utveckling

Samarbetet är ett sätt för bolagen att spara energi och hitta nya energikällor, utan att belasta miljön.

Borgå energi har haft liknande samarbeten med några andra företag och fler är på väg. Det finns många företag som är intresserade av att vara med i liknande projekt, säger Oskar Tillander.

Att ta spillvärme till godo och göra fjärrvärme av den i stället för att elda eller bränna något är framtidens melodi, tror han.

Utvecklingen är ännu i startgroparna och möjligheterna är många. Tillander tror att industrin i Sköldvik kan ha en stor betydelse för spillvärmeproduktionen i framtiden, fastän det knappast är möjligt att ta värme till vara där under de kommande fem åren.

Diskussion om artikeln