Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Arbetsminister Tuula Haatainen besökte Närpes – förtroendet mellan den vietnamesiska gemenskapen och myndigheterna på agendan

Från 2022
Uppdaterad 02.09.2022 12:19.
Arbets- och näringsminister Tuula Haatainen, med korslagda armar, iklädd en klarröd kavaj.
Bildtext Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) besöker Närpes och Vasa på fredagen.
Bild: Markku Rantala / Yle

Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) besökte Närpes i fredags. Där diskuterade hon arbetskraftsinvandringen och arbetslöshetssituation i området.

Haatainen träffade stadens representanter och växthusodlare i Österbottens närings-, trafik- och miljöcentrals (NTM-centralen) regi .

Polisen utreder fortfarande förra vinterns ockerhärva med åtgärder har redan vidtagits så att något liknande inte ska kunna hända igen.

Enligt Österbottens NTM-centrals överdirektör Timo Saari skulle man visa Haatainen hur man med tiden kan få den vietnamesiska gemenskapens förtroende.

– Vi ska berätta hur vi har samarbetat med företagarna och myndigheterna för att ta oss igenom den här situationen. Vi har dessutom försökt få kontakt med arbetstagarna och deras gemenskap. Vi har försökt bygga upp ett förtroende för myndigheterna, säger Saari.

Pohjanmaan Ely-keskuksen ylijohtaja Timo Saari kuvattu Virastotalon tiloissa.
Bildtext Enligt Österbottens NTM-centrals överdirektör Timo Saari har den vietnamesiska gemenskapen fått förtroende för myndigheterna.
Bild: Sebastian Björklund / Yle

Förtroendet för myndigheter måste byggas upp

Situationen är ändå utmanande eftersom kulturskillnaderna mellan vietnameser och finländare är stora, i synnerhet när man talar om förtroende för myndigheter.

– Redan nu har vi en väldigt bra dialog. Det att Haatainen nu träffar växthusarbetstagare är ett bra tecken på att vi har ett ganska djupt förtroende, säger Saari.

Arbetskraftsinvandring kommer att behövas också i framtiden, eftersom det råder brist på arbetskraft i många branscher i både Närpes och Vasa regionen. Man måste kunna hantera kulturskillnader också i framtiden, så att motsvarande händelser som de i Närpes inte upprepas.

– Myndigheterna har inom lagens ramar inte så stora möjligheter att övervaka på förhand och utreda bakgrunder så mycket som vi skulle önska. Kanske vi i framtiden kan utveckla samarbetet med Regionförvaltningsverket, som mera är en övervakande myndighet medan NTM-centralen mera är en myndighet som försöker få fram arbetskraft, säger Saari.

Från Närpes fortsatte minister Haatainen sin landskapsresa till Vasa där hon också träffade Vasaborna i centrum på eftermiddagen.

Texten är en översättning av Yle Pohjanmaas text Työministeri Tuula Haatainen aloittaa maakuntamatkansa Närpiöstä – agendalla muun muassa vietnamilaisyhteisön ja viranomaisten välisen luottamuksen luominen.

Diskussion om artikeln