Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Allt färre vill jobba som kock samtidigt som restaurangbranschen har skriande behov av arbetskraft – i höst började endast tre nya elever på kocklinjen vid Axxell i Pargas

Från 2022
Undervisningsköket i Axxell i Pargas den 29.8.2022.
Bildtext Den här hösten har kockutbildningen vid Axxell i Pargas endast tre nya elever, trots att nio sökte till linjen i våras.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Restaurangbranschen lider av arbetskraft samtidigt som det är få som vill utbilda sig till kock. Det här har man fått erfara vid kocklinjen i Axxell i Pargas.

Under coronapandemin var restaurangerna tidvis tvungna att hålla stängt och personalen permitterades. Till följd av det här bytte också många bransch och började jobba med något annat.

Till råga på allt det här är det också allt färre som vill utbilda sig till kock. Åtminstone i Pargas. I den gemensamma elevantagningen i våras hade yrkesskolan Axxell i Pargas nio förstahandssökande till kockutbildningen. Alla kom in men endast tre dök upp då terminen inleddes i höst.

En av dem är Lee Illman från Tenala. Hon har alltid tyckt om att laga mat och hennes mostrar gick utbildningen vid Axxell i Pargas, så det kändes rätt också för henne att börja där.

– Mina mostrar gick här och det ligger nära. Det är en timme hemifrån och en timme från dem (mostrarna), säger Lee Ilman.

Lee Illman i Axxell i Pargas den 29.8.2022.
Bildtext Lee Illman från Tenala började kockutbildningen i Pargas i höst. Hon tycker det är trevligt att de är en liten grupp.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Att de endast är tre som har börjat kockutbildningen i höst ser Ilman inte heller som ett problem för egen del.

– Vi får ju mera hjälp än om vi hade varit en större grupp. Så det känns mycket bra att vi är en liten grupp, säger Illman.

Intresset dalat redan under en längre tid

Att restaurangbranschen inte mera är lika lockande är inget nytt. Det har redan länge rapporterats om problem inom branschen. Låga löner, deltidsjobb och fysiskt tungt arbete gör att kockjobbet inte anses lika attraktivt längre.

Anders Fagerlund är lärare inom kockutbildningen vid Axxell i Pargas. Han säger att vanligtvis har de mellan 10 och 15 nya elever varje höst.

Anders Fagerlund vid Axxell i Pargas den 29.8.2022.
Bildtext Lärare Anders Fagerlund säger att det redan för 40 år sedan talades om brist på personal inom restaurangbranschen.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Han tror att coronapandemin och dess följder ligger till grund för en stor del av bortfallet inom utbildningen just nu.

– Det är också ett ganska tungt jobb på restaurangsidan. Däremot köper jag inte att arbetstiderna kan vara obekväma för nästan hela samhället går i dagsläget dygnet runt.

Det blir som en ond cirkel, säger Anders Fagerlund. Då allt färre kockar utexamineras från skolorna innebär det att de som redan är ute i arbetslivet får ännu mera jobb och längre arbetsdagar.

– Till sist tröttnar arbetstagarna på det här och byter linje, säger Fagerlund.

Pargasbon Cassandra Ridberg har växt upp i restaurangvärlden. Hennes pappa var kock och mamma har jobbat som servitör. Därför kändes det naturligt för Ridberg att börja kockutbildningen vid Axxell.

Cassandra Ridberg i Axxell i Pargas den 29.8.2022.
Bildtext Cassandra Ridberg från Pargas drömmer om att i framtiden jobba som kock på en båt.
Bild: Mikael Piippo / Yle

I framtiden vill hon jobba som kock på en båt, precis som hennes pappa en gång har gjort. Men trots att hon själv är ivrig över sina framtidsplaner, tror också hon att intresset för branschen överlag har svalnat.

– Det är mycket jobb, det är långa arbetsdagar och beroende på var man jobbar så är det ganska låg lön, säger Ridberg.

Mera samarbete behövs

Hur ska man då göra för att göra branschen mer lockande? Enligt Axxells rektor Lena Johansson gäller det för skolorna och restaurangbranschen att samarbeta för att hitta svaren.

– Det räcker inte att vi som skola marknadsför oss och våra utbildningar, det är så många saker som påverkar idag. Och när arbetskraft överlag är en bristvara idag, inte endast i restaurangbranschen, så måste vi få arbetslivet in och tillsammans med oss förklara vad det betyder att jobba i till exempel restaurangbranschen.

Lena Johansson vid Axxell i Pargas den 29.8.2022.
Bildtext Rektor Lena Johansson har inget entydigt svar på varför kockutbildningen i år har så få deltagare.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Johansson tillägger att också arbetsvillkoren där man jobbar behöver vara bra.

Något entydigt svar på varför just Axxells kockutbildning i Pargas inte lockar fler elever har Johansson inte.

– Ungdomarna tenderar ju också att gå enligt vad kompisarna gör, och det finns trender i kockbranschen precis som i andra branscher. Men helt har jag inte svaret på varför utbildningen inte lockar, säger Johansson.

Diskussion om artikeln