Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Utös nyaste invånare: Helsingforsfamiljen tog tillfället i akt och blev skärgårdsbor

Bild av tre kvinnor som sitter på trappan till ett rött trähus. En av kvinnorna har en höna i famnen.
Bildtext Jadessa Mäkynen (från vänster), Katariina Kausamo och Jonna Mäkynen flyttade från Helsingfors till Utö.
Bild: Jonna Mäkynen ja Katariina Kausamo

Jonna Mäkynen såg en annons på sociala medier där man ansökte om nya barnfamiljer till Utö. Inom kort var familjen redo att flytta från en förort i Helsingfors till ytterskärgården.

En flytt till Utö från Kasberget i Helsingfors innebär en stor förändring av livsstil för Jonna Mäkynen, Katariina Kausamo och den elva år gamla dottern Jadessa.

Familjens undulater Päivi och Reiska kommer också uppleva ett miljöombyte då utsikten från bostaden i huvudstadsregionen byts ut till ett landskap i Åbolands yttre skärgård.

Då Yles reporter besöker familjen ska de flytta nästa dag och det mesta är redan packat. På vardagsrumsgolvet finns några enstaka lådor, en madrass och undulaternas bur.

Två personer fyller en paketbil på en höghusinnergård.
Bildtext Tanken om ett byte av livsstil har varit akutell länge, men familjen fattade beslutet att flytta väldigt fort.
Bild: Sakari Piippo / Yle

34 år gamla Kausamo och 29 år gamla Mäkynen är varken nervösa eller rädda inför flytten. Enligt Kausamo handlar miljöombytet snarare om att skapa ett liv som liknar familjen, än om att lämna något välbekant och tryggt bakom sig.

Livet ska bli långsammare och mindre invecklat på Utö.

Idén kom till via sociala medier

Helsingforsfamiljens resa till Utö började från en kampanj på sociala medier.

Jonna Mäkynen har under en längre tid varit medlem i olika skärgårds- och friluftsgrupper. I slutet av mars upptäckte hon en annons där man sökte efter nya barnfamiljer som kunde flytta in på Utö i södra delen av Skärgårdshavet.

Omkring fyrtio människor bor på Utö året om. Det är sällsynt att familjebostäder blir lediga på ön och Mäkynen förstod att annonsen var ovanlig.

Bakgrunden till att Utö behövde nya invånare var praktisk. På ön finns en liten skola som återigen hotades av stängning. En del av de fyra elever som ännu gick i skolan under våren skulle flytta till fastlandet med sina familjer i slutet av läsåret.

Då Mäkynen först föreslog för sin partner att de skulle flytta var det mest på skämt. Men förslaget blev allvar och familjen övervägde inte saken länge.

– Vi skickade in en ansökan redan efter en vecka. Trots allt var vi skeptiska över om vi faktiskt någon gång skulle kunna kalla oss skärgårdsbor, säger Mäkynen.

Längtade efter en enklare vardag

Trots att beslutet att flytta var snabbfattat hade tanken om ett miljöombyte varit aktuell redan ett tag. Familjen hade bott i Helsingfors i flera år och suktade efter en enklare vardag.

– Hela familjen är naturnära. Ibland har det känts som om man verkligen måste resa bort från Helsingfors för att få uppleva en äkta kontakt med naturen, säger Katariina Kausamo.

Paret hade också tidigare övervägt ett liv i skärgården men också konstaterat att det mest är frågan om en avlägsen dröm, som eventuellt går att uppfylla en vacker dag.

– Vi hade aldrig tänkt oss att det skulle vara realistiskt med en så knapp tidtabell och i det här skedet av livet, säger Mäkynen.

Paret hade aldrig besökt en ö så långt ut i skärgården som Utö. Men de tog chansen att flytta dit utan att tveka.

Flera steg i att flytta

Ansökningsprocessen att flytta till Utö hade tre steg: en skriftlig ansökan, en intervju på distans med de potentiella nya grannarna och ett besök på plats.

Utö kändes genast rätt då familjen besökte ön och Mäkynen och Kausamo konstaterade att det är här de vill bo. Ett par veckor senare fick de besked om att de blivit valda till en av de tre nya barnfamiljerna som får flytta in på ön.

– Öborna betonade hela tiden att vi säkert förstod vad det innebär att flytta till en ö och att allt inte nödvändigtvis går så smidigt som vi har vant oss vid. Och visst förstod vi det, säger Mäkynen.

Utö är Finlands sydligaste bebodda ö och färjfärden dit tar fyra till fem timmar, beroende på väder. På ön finns en affär – både tidtabellen och utbudet är i en annan klass från supermarketarna med betjäning dygnet runt i Helsingfors.

Em bil från Utö. På bilden syns en liten sanväg som leder fram till en fyr. Solnedgång mot havet i bakgrunden.
Bildtext Utö är Finlands sydligaste bebodda ö.
Bild: Jonna Mäkynen ja Katariina Kausamo

På ön finns en grupp som utför första hjälpen, men ingen läkare. Både Mäkynen och Kausamo är sjukskötare vilket ger dem trygghet i vardagen.

Om olyckan är framme är de medvetna om att en läkarhelikopter kan kallas till ön. Det här har paret förberett sig på också av orsaken att de väntar barn med beräknad tid i januari.

– Då man planerar tillräckligt ordnar nog allt sig. Förlossningen är givetvis det allt kulminerar i. Vi hoppas att allt går tryggt till, säger Mäkynen.

Planen är att föda i Åbo, då det väl är dags.

En ny vardag

Flytten innebär också nya jobb för både Mäkynen och Kausamo. De tidigare treskiftespassen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, byts ut till distansjobb vid ett privatägt hälsovårdsföretag.

Bytet av arbetsplats innebär mer tid med familjen.

Dottern Jadessa ser fram emot att få fiska och ro på Utö.

– Där kan man göra vad man än hittar på.

Femteklassaren ser också fram emot sin nya skola fast hon ännu inte kan avgöra om det kommer vara roligare eller tråkigare att gå i skola på Utö.

Ett barn sitter på trappan till ett häghus, en vuxen kvinna bär på en ryggsäck och går förbi barnet.
Bildtext Jadessa fortsätter med sina pianolektioner på distans, men scoutverksamheten kan hon inte delta i från Utö.
Bild: Sakari Piippo / Yle

I Jadessas gamla skola finns ungefär tusen elever, i den nya finns sammanlagt sex elever.

På Utö finns bara ett lågstadium vilket betyder att Jadessa måste fortsätta skolgången på fastlandet om två år. Då kommer familjen flytta tillbaka, men det är någonting de inte vill tänka på i stunden.

Hur har det gått?

Ett par veckor efter den första intervjun med familjen, är det dags för ett nytt samtal. Nu har Jonna Mäkynen, Katariina Kausamo och Jadessa hunnit bo några veckor i sitt nya hem på Utö.

Kausamo och Mäkynen håller på att mata höns som går omkring på deras nya gård. De flesta sakerna har hittat sin plats i hemmet och undulaterna får flaxa omkring i en ny utsikt.

– Sakta men säkert börjar hemmet kännas som ett hem, säger Kausamo.

Då familjen anlände med sitt flyttlass stod en hop öbor vid färjfästet redo att hjälpa till. Alla saker var inne i huset på en och en halv timme, till och med pianot som flyttat med från Helsingfors.

Drömmen om ett liv i skärgården blev sann och familjen har inte ångrat sitt beslut. Tvärtom känns det mer och mer rätt för var dag som går på Utö.

– Varje morgon då jag vaknar undrar jag om det här verkligen är sant. Då jag ser fyren och havet genom fönstret förstår jag att det här verkar vara något mer än en dröm, säger Kausamo.

Artikeln är en översättning av Esa Koivurantas och Sannika Michelssons artikel Uusi koti löytyi Utöstä från den 28 augusti. Översättning av Cecilia Juuti

Diskussion om artikeln