Politiker i Kaskö överraskade när stadsdirektören sa upp sig: "Som nyvald styrelseordförande kändes det tungt"
Tre nya direktörer ska Kaskö stad hitta sedan Minna Nikander sade upp sig som stadsdirektör. Styrelseordförande Jan-Anders Lundenius (SFP) tror det kan bli svårt att rekrytera, medan fullmäktigeordförande Kari Häggblom (SDP) är mer optimistisk.
Jan-Anders Lundenius (SFP) tog på onsdag kväll över rollen som stadsstyrelseordförande i Kaskö, efter att Miriam Bondén (SFP) beviljats befrielse från uppdraget.
På torsdag kom sedan nyheten att stadsdirektören Minna Nikander säger upp sig, och nu får Lundenius börja sin post med att rekrytera en ny stadsdirektör.
– Det kom som en överraskning. Som nyvald styrelseordförande kändes det tungt. Det faller väl mer ansvar på mig nu förstås, säger Lundenius.
Även fullmäktigeordförande Kari Häggblom (SDP) överraskades av beskedet.
– Hon har haft det tungt förstås och mycket jobb, så på det viset var det kanske väntat. Men det kommer som en överraskning i alla fall, säger Häggblom.
Flera ledande poster obesatta
Nikander har ännu inte gett någon orsak till uppsägningen och Yle Österbotten har inte kunnat nå henne. Men både Lundenius och Kaskös fullmäktigeordförande Kari Häggblom (SDP), säger att stadsdirektörsjobbet varit tungt.
Förutom en fallerande ekonomi har Kaskö stad också haft svårigheter med att hitta ledande tjänstemän. Vilket har lett till att Nikander fått ansvara för fler uppgifter än sina vanliga.
För tillfället söker staden både ny ekonomidirektör och byggnadsingenjör. Ansökningstiden går ut 9 september och båda tjänsterna har fått sökande.
Carola Backholm har sedan sommaren skött ekonomidirektörstjänsten på deltid, vid sidan av hennes vanliga jobb som ekonomichef på Kaskö energi. Något som hon kommer göra fram till november när staden eventuellt har en ny ekonomidirektör.
Att Nikander slutar kan innebära ännu mer jobb för henne i höst, men hon är ändå optimistisk.
– Att söka fler tjänstemän på samma gång innebär förstås mera jobb, men allting går. Varför ska man oroa sig på förhand? Problem tar man tag i när de dyker upp och löser dem därefter.
Borde inte en ekonomidirektörstjänst vara ett heltidsjobb?
– Det är förstås lite olyckligt. Det har blivit långa arbetsdagar, men det är övergående. Och vi har en förvaltningssekreterare. I det långa loppet funkar det förstås inte, men en period är det inga större problem.
Rekryteringen börjar så fort som möjligt: "Vi hade flera sökande förra gången"
På måndag kommer stadsstyrelsen att mötas för att godkänna Nikanders uppsägning. Därefter kommer rekryteringen att köra igång så fort som möjligt, enligt styrelseordförande Lundenius, som tror att det kan bli utmanande.
– Vi har haft bekymmer att få andra tjänstemän, så inte är det väl lättare att få en stadsdirektör. Men vi får hoppas att det finns någon där ute som är villig att jobba med oss.
Fullmäktigeordförande Häggblom är aningen mer optimistisk.
– Vi hade flera sökande förra gången, så månne inte det ska gå att få en ny. Men det tar sin tid förstås, säger Häggblom.
Hur påverkar det bilden av Kaskö när flera direktörer säger upp sig?
– Det ser förstås inte bra ut utåt. Det är en summa av allt när det blivit färre och färre tjänsteinnehavare, det har inneburit mer jobb och så blir det tungt. Men bara vi får tjänsterna besatta tror jag det ska gå att börja på nytt, säger Häggblom.
Hur ska politikerna i Kaskö nu jobba för att vända skutan och hitta tjänstemän?
– Ett sätt är förstås att betala bra löner, men vi har inte råd att ha alltför höga löner. Det är något vi måste fundera på med stadsstyrelsen. Hur vi ska göra och förbättra imagen och på det sättet komma vidare, säger Lundenius.
– Vi har pratat sinsemellan om att ordförandepresidierna ska börja sammanträda och försöka få något till stånd. Nästan alla partier är med, så att vi ska få något gemensamt. Vi har ett bra samarbete nu, men det kan alltid bli bättre, säger Häggblom.
Hösten 2019 röstade Kaskö fullmäktige nej till en fusion med Närpes, en diskussion som splittrade staden och politikerna. Något klart svar ifall läget kan leda till nya fusionsdiskussioner ger inte de båda ordförande.
– Det ska jag inte ta ställning till. Jag har mina egna funderingar, men låter det vara osagt. Men allting kan hända förstås, säger Lundenius.
– Det är inte aktuellt i dagsläget åtminstone. Vi måste försöka få det själva att gå runt, säger Häggblom.