Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Biståndspengarna minskar nästa år – Max Holm vid Rädda barnen är besviken

Från 2022
Uppdaterad 03.09.2022 15:04.
Max Holm är informatör vid Rädda barnen.
Bildtext Max Holm från Rädda barnen understryker att Finland är ett av världens mest välmående länder. Att visa solidaritet är enligt honom mera än en förpliktelse.
Bild: Yle/Anna Savonius

Regeringen minskar på biståndsanslagen nästa år. De sjunker till 0,4 procent av bruttonationalinkomsten (BNI) från 0,5 procent i år.

Reaktionerna på de minskade biståndsanslagen i regeringens budgetförslag låter inte vänta på sig. Max Holm från Rädda barnen är oroad för hur de allra fattigaste påverkas av att biståndspengarna minskar.

Efter flera år av positiv utveckling har läget vänt. Nu ökar igen antalet fattiga i världen. Allt flera barn är på flykt på grund av krig, konflikter eller klimatförändringen.

Antalet barn utanför skolan är flera än tidigare och det finns också ett ökat antal barnarbetare.

– Det här är en mycket svår situation. Finland borde i det här läget visa att vi är ett land som tar vårt ansvar, säger Max Holm.

Mycket fokus ligger nu på kriget i Ukraina, men Max Holm hoppas att andra krig och kriser inte faller i skymundan.

Biståndsanslagen minskar i nästa års statsbudget jämfört med i år. De sjunker från 0,5 till 0,4 procent av bruttonationalinkomsten.

Biståndsanslagen 2022 kontra 2023

Budgeten för år 2022:

1323 miljoner euro

0,49 % av BNI

Regeringens budgetförslag för år 2023:

1250 miljoner euro

0,42 % av BNI

Finland har lovat både EU och FN att höja biståndsanslagen till 0,7 procent av BNI. Det här målet nås inte under den här regeringsperioden heller.

– Det är mycket ledsamt att målet inte uppnås. År efter år har regeringarna kommit med utlåtanden om att vi ska jobba på det här men vägen är lång.

Rädda barnen känner fortfarande av det som skedde år 2015. Då skars anslagen till medborgarorganisationerna ner radikalt.

Vilka anslagen blir för medborgarorganisationerna nästa år har inte klarnat, trots att Utrikesministeriet nu har kommit ut med det totala beloppet för satsningar på bistånd.

– Naturligtvis hoppas vi på lite höjda anslag men det får vi se.