Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Friidrottslandskampen gör comeback på Olympiastadion – Sveriges herrar och Finlands damer favoriter på pappret

Från 2022
Programmet är inte längre tillgängligt
Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 2022: Lauantai - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Världens bästa friidrottslandskamp gör comeback på Olympiastadion i Helsingfors under veckoslutet. I klassikern Finland–Sverige är Sverige favorit i herrkampen medan de blåvita idrottarna har goda chanser att vinna damkampen.

Landskampen har snart 100 år av traditioner att falla tillbaka på då den varit en självskriven del av den finländska friidrottssäsongen sedan starten år 1925 på Djurgårdens sportplan.

Första gången landskampen utkämpades på Olympiastadion var 1940 och nu är man tillbaka på arenan efter en paus på åtta år.

På den nyrenoverade arenan kommer en stor del av ländernas EM-medaljörer att visa upp sig, men inte alla. Av Finlands fyra EM-medaljörer saknas Topi Raitanen, medan Wilma Murto, Kristiina Mäkelä och Lassi Etelätalo deltar.

Bland annat på grund av coronan lever de slutliga laguppställningarna i många grenar ända in i det sista.

Kan Finland bryta de svenska segersviterna?

I statistikens ljus ser Sverige ut att vara favorit i herrkampen, medan Finland har bra chanser att ta segern i damkampen. Sverige har vunnit de tre senaste herrkamperna och de sex senaste damkamperna. Finland har senast vunnit dubbeln år 1998.

Finlands målsättning är att bryta de svenska segersviterna, men uppgiften försvåras av att några tunga namn saknas från landskampen.

Finland får försöka klara sig utan en lång rad av våra toppnamn som normalt brukar vara pålitliga poängplockare. Bland annat Topi Raitanen, Camilla Richardsson, Oliver Helander, Nathalie Blomqvist, Ella Junnila, Annimari Korte, Nooralotta Neziri och Lotta Kemppinen är borta från landskampen av olika orsaker.

Dags alltså för många intressanta nya namn att hoppa in i riktigt stora stövlar.

Sverige har med sina EM-medaljörer Thobias Montler och Perseus Karlsson samt OS-medaljörerna Daniel Ståhl och Simon Pettersson, men superstjärnan Armand Duplantis hoppar inte i landskampen. Dessutom är Sverige utan längdhopparen Khaddi Sagnia i damkampen.

Men då landskampen gör sin efterlängtade comeback på Olympiastadion är varje kamp om placeringar lika värdefull, oavsett om den görs av en etablerad storstjärna eller ett nyare namn i landslaget.

Sändningstider:

Lördag 3 september 17.45-22.00 i TV2 och på Arenan.

Söndag 4 september 12.45-16.48 i TV2 och på Arenan.

Svenskspråkiga kommentarer av Niklas Henrichson och Mikael Ylöstalo.

Diskussion om artikeln