Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tre tigerungar föddes på Högholmen

Från 2022
Tiger med unge på Högholmen
Bild: Högholmen

Den nioåriga amurtigerhonan Sibiri har fått tre ungar, meddelar Högholmens djurpark i Helsingfors. Ungarna föddes natten till söndagen.

I lördags var tigerhonan rastlös och tillbringade mycket tid i hålan. Den första ungen föddes sent på kvällen och förlossningen fortsatte till söndag morgon.

Parningen skedde troligen i maj.

Den första levnadsmånaden är kritisk för ungarna. Hanen Temur har placerats i en separat inhägnad för att Sibiri ska kunna koncentrera sig på att sköta ungarna.

 Tiger med unge på Högholmen
Bildtext Amurtigern är starkt utrotningshotad med enbart kring 500 individer som lever vilt.
Bild: Högholmen

Sibiri fick ungar senast för sex år sedan. Djurskötaren Jonne Stenroth säger att honan då tog väl hand om ungarna.

De tre ungarna bådar också gott med tanke på bevarandet av arten. Det handlar om den starkt utrotningshotade amurtigern av vilka det finns cirka 500 som lever vilt. Amurtigern (sibisk tiger) tillhör det skyddsprogram som europeiska djurparker följer, med målet att säkra arters framtid.

Tiger i bur på Hgholmen.
Bildtext Tigermamman Sibiri fick senast ungar för sex år sedan.
Bild: Photo: Annika Sorjonen / Korkeas

Väger mindre än ett kilo vid födseln

Tigerungar väger mindre än ett kilo när de föds, men tack vare mammans feta mjölk går de snabbt upp i vikt. Ungarnas ögon öppnas först efter den första levnadsveckan.

Ungarna lämnar sin mamma tidigast vid två månaders ålder, vilket innebär att de inte kommer att kunna iakttas utanför grottan på Högholmen på flera veckor.

De kommande två fredagarna och lördagarna kommer Högholmen att fira Katternas natt, där medel kommer att samlas in för skydd av amurtigrar och amurleoparder.

Se tigermamman med sina ungar på Högholmens video!

Tiger med unge på Högholmen
Bild: Högholmen
Tiger med unge på Högholmen
Bild: Högholmen

Källa: Högholmen