Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nej till wc i ett fritidshus i Tenala – grannar har men staden ger inte flera lov

Från 2022
En wc-stol i ett kaklat badrum. Bredvid en pall med vikta handdukar och överst en gul badanka.
Bildtext Det blir ingen wc i ett fritidshus i Trollshovda. På området finns inga fornminnen eller kulturhistoriskt värdefulla miljöer och det ligger inte heller på grundvattenområde konstaterar planläggningsnämnden som ändå satte tummen ned för wc.
Bild: Petteri Bülow / Yle

En familj med fritidsbostad i Trollshovda i Tenala får inte bygga wc med därtill hörande avloppstank. Planläggningsnämnden i Raseborg säger nej med hänvisning till stranddetaljplanen.

Ägaren till fritidsbostaden har ansökt om undantagslov till en wc, det vill säga vattenklosett inne i huset. I ansökan finns också utförliga ritningar gjorda av en ingenjörsbyrå som visar hur avloppsvattnet från toaletten ska ledas ut i en sluten avloppstank.

Området ligger inte på grundvattenområde.

Också grannar har hörts och ingen har haft några anmärkningar.

I samma område har två grannar fått lov att bygga wc. De här tillstånden gavs 2007. Efter det har inga lov getts.

Stadens miljöbyrå har tagit del av ansökan om undantag och i ett utlåtande skriver en av miljöinspektörerna att det inte går att bevilja lov enligt de bestämmelser som finns i stranddetaljplanen.

Får en lov, måste alla få

Stranddetaljplanen för Trollhovda–Degergård är inte ny. Samma plan gällde också 2007 då två fritidsbostäder på samma område beviljades undantagslov för att bygga wc inomhus.

Det här skedde före Raseborgs stads tid, är en av motiveringarna i planläggningsnämndens avslag. År 2007 var Trollshovda i Tenala en del av Ekenäs stad.

En annan motivering är att det finns flera motsvarande ställen med samma planbestämmelser i Raseborgs skärgård. Beviljas en fastighetsägare undantagslov för wc borde också andra få lov. Det skulle vara till skada för nuvarande detaljplaner och försvåra kommande planering.