Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Magnifik matchstart, nervigt när det gällde som mest – Finland föll i EM-premiären: "Var dåliga i förlängningen"

Uppdaterad 02.09.2022 19:05.
Lauri Markkanen med bollen.
Bildtext Också Lauri Markkanen stod för en ojämn insats i öppningsmatchen. Men han var som vanligt Finlands bästa poängplockare – med 33 pinnar.
Bild: IMAGO/Mateusz Birecki/ All Over Press

I första perioden tydde ingenting på att Finland skulle förlora EM-öppningsmatchen. Men Israel växlade upp – och tog hem premiärmatchen i Prag efter förlängning.

Finländsk herrbasket mådde bättre än på länge inför EM-premiären i Prag.

I bakfickan fanns en färsk VM-biljett efter lyckat kvalspel. Fredagens motståndare Israel slog man så sent som förra veckan.

I EM-öppningen var favoritmanteln på de finländska axlarna.

Men jakten på Finlands första kvartsfinalplats någonsin fick sig en motig start – efter en svängig batalj. Premiärmatchen gick till förlängning där Israel var numret större.

– Det var en typisk öppningsmatch. Vi började strålande, men Israel var bra. Jag måste säga att de hade gjort sin hemläxa från förra veckan, konstaterar förbundskapten Lassi Tuovi för Yle.

Fick drömstart

I första perioden sopade Finland mattan med motståndet.

Gårdagskvällens skrällartade flyttuppgifter syntes inte alls i Lauri Markkanens spel och det var storstjärnan som visade vägen när Finland hade en övertydande 27–16-ledning efter första perioden.

Programmet är inte längre tillgängligt
Fin finländsk avslutning på första perioden - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Därefter skulle Israel växa in sig i matchen. Israeliska väckarklockan ringde på allvar i andra perioden och matchen var utjämnad.

– Det blev ganska grötigt. De fick nog sina chanser i början också, men träffade inte rätt, menar Alexander Madsen för Yle.

– Den här sporten handlar om momentum. Ibland får det ena laget totalt grepp om spelet, men det kan vända fort, säger Edon Maxhuni.

I tredje perioden tog Israel också över ledningen – något som tycktes tända de finländska motståndarna.

I den sista perioden var det nämligen åter större känslor i det finländska spelet. Man var förbi omgående – bland annat efter insatser som Madsens.

Programmet är inte längre tillgängligt

Tungt i förlängningen

Israel lyckades ändå kvittera matchen med en trepoängare i sista minuten. Dessutom fick man chans att punktera matchen med det sista anfallet, något som man inte lyckades med.

Bakåt läckte det stundtals för finländsk del och det kostade sig i förlängningen. Den israeliska 89–87-segern var till slut rättvis.

– Vi gjorde en ganska dålig förlängning. Själv tappade jag bollen ett par gånger, sånt grämer. Två poäng, marginalerna är små i mästerskap, säger Madsen besviket.

– Framför allt lyckades de bromsa vårt spel. Våra anfall stannade av och det blev mer spel med en mot en. Det är något vi måste fixa tills i morgon, poängterar Tuovi.

EM-gruppspelet fortsätter för Finland i morgon med match mot Polen. Uppkast klockan 15.

EM i basket

Israel–Finland 89–87 efter förlängning (16–27, 24–13, 21–18, 18–21, 10–8)

Finland: Lauri Markkanen 33/12, Alexander Madsen 13/2, Edon Maxhuni 11/6, Petteri Koponen 7/4, Sasu Salin 6/2, Elias Valtonen 5/1, Mikael Jantunen 4/7, Henri Kantonen 3/4/4, Topias Palmi 3/1, Shawn Huff 2/3, Miro Little 0/1