Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mobildata visar: Kontoren tomma två dagar i veckan – Grankulla töms nu redan i maj

Från 2022
Kirjoituspöytä asunnon työhuoneessa, takaseinällä kirjahylly.
Bildtext Vi har återvänt till de fysiska arbetsplatserna, men hybridarbetet är här för att stanna. Det är främst de högutbildade som kan distansarbeta.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Platsdata från teleoperatören Telia visar att vi nu håller på att återvända till våra arbetsplatser. I slutet av augusti dök vi upp på kontoren i större skaror än någonsin under de två senaste åren.

På Telias dataenhet har man analyserat ett stort material från Helsingfors och Esbo. Teliafolket drar nu slutsatsen att vi är på väg in i ett normaltillstånd, men en stor förändring är att distansarbetet verkar vara här för att stanna.

På Kägeludden i Esbo är det bara 40 procent som har återgått helt till närarbete

Tapio Levä, direktör på Telia

Det är främst experterna som har möjlighet till distansarbete, konstaterar Tapio Levä som är direktör på Telias dataenhet. Och det är storbolagens experter som går i främsta ledet.

– Till exempel på kontorsområdet Kägeludden i Esbo är det bara 40 procent som har återgått helt till närarbete. Där är det vanliga två kontorsdagar i veckan, medan man tidigare kom till kontoret varje dag.

En blandning av när- och distansarbete kommer att bli det nya normala, enligt Levä. Det är ofta måndagar och fredagar som folk väljer att distansarbeta.

Microsoftin ja Fortumin rakennuksen Espoon Keilaniemessä sumuisena aamuna ennen auringon nousua.
Bildtext Distansarbete. På Kägeludden har mindre än hälften återgått helt till närarbete. Där är det vanliga två kontorsdagar i veckan, medan man tidigare kom till kontoret varje dag.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Det bekräftas av ett gäng östnyländska kvinnor som jobbar i försäkringsbranschen. De har inte tid att stanna, men Ida Tigerstedt hinner berätta att hon har distansarbetat mycket under coronatiden. Och det är en vana som har kommit för att stanna.

Hon säger att hon jobbar på distans två dagar i veckan och det är ofta just måndag och fredag.

Har du börjat resa igen?

– Jag ska prova nu för första gången på hösten, till Grekland!

Grankulla stadshus
Bildtext Tom sommarstad. Före coronan så tömdes Grankulla på folk från midsommaren till mitten av augusti. Det ökade distansarbetandet har lett till att folk flyttar ut till sina sommarstugor redan i början av maj.
Bild: Anna Hedström / Yle

På sommarstugan från början av maj

En klar förändring är också att vi bor på flera orter. Sommarstugeperioden har förlängts när allt flera kan jobba på distans.

– Om vi går tillbaks till tiden före pandemin tömdes Grankulla på folk från midsommaren till mitten av augusti, säger Tapio Levä på Telia.

På motsvarande sätt ökade befolkningen då i Åbolands skärgård och i Insjöfinland, säger han. Men nu ser han ett helt nytt mönster i platsdata.

– Det ökade distansarbetandet har lett till att folk flyttar ut till sina sommarstugor redan i början av maj och det gäller inte bara veckosluten utan hela veckan.

Min fritid ser ganska mycket ut som förut, eftersom jag jobbar hemifrån

Mikaela Strömberg, författare

Mikaela Strömberg är författare, men hon har också ett vanligt kontorsarbete. Hennes liv har inte förändrats mycket fast coronarestriktionerna har lättat.

– Min fritid ser ganska mycket ut som tidigare, eftersom jag jobbar hemifrån. Det har hållit sig ganska lika under pandemin.

Har du börjat resa igen?

– Till och med det har jag gjort. Något smått – inte mycket.

Personer står i kö på en flygplats.
Bildtext Utlandet lockar. Telias mobildata visar också att resandet har kommit i gång. Sommaren 2020 var alla tiders topp för inrikesresandet. Nu vill finländarna ut och flyga igen.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Resandet kom i gång

Mikko Björkman är läkare och tvingades till distansarbete några månader i början av pandemin, men han gillade inte det. Nu rör han sig som tidigare, men mest i Finland.

– Jag har inte varit utrikes, säger Björkman. Jag har varken haft tid eller råd.

Jag har inte varit utanför Norden efter coronan. Jag har varit på någon kryssning

Rasmus Träskelin, fastighetsskötare

Telias mobildata visar också att resandet har kommit i gång. Sommaren 2020 var alla tiders topp för inrikesresandet. Nu vill finländarna ut och flyga igen.

– Ännu sommaren 2021 ersatte många utrikesresorna med Ålandsbesök. Vid midsommar i år var det 160 000 färre människor i Finland än året innan, berättar Tapio Levä.

Eftersom telefonerna inte var i Finland så måste de ha varit utomlands. På flygplatserna har sommaren varit livlig.

Brygga vid en sommarstuga på Porkala udd.
Bildtext Till sommarstugan i maj. Det ökade distansarbetande har lett till att folk flyttar ut till sina sommarstugor redan i början av maj och det gäller inte bara veckosluten utan hela veckan.
Bild: Tove Virta / Yle

Alla kan inte välja

Tapio Levä på Telia är ledare för ett team på tio personer. Han har märkt att hans medarbetare gärna är hemma när de jobbar med saker som kräver koncentration – samtidigt som de gärna kommer till kontoret för att träffa andra och utveckla nya serviceformer.

– Utifrån hemorten kan man dra slutsatsen att på orter där utbildningsnivån är hög, till exempel i Grankulla, distansarbetar man mera än på områden där arbetsplatsprofilen är annorlunda.

Fastighetsskötaren Rasmus Träskelin har inte kunnat distansarbeta. Han har gått i skola på distans, men det går inte att ägna sig åt fastighetsskötsel på distans.

Har du börjat resa igen?

– Inte utanför Norden. Jag har varit på någon kryssning efter coronan, säger Träskelin.