Lindarnas gula löv beror på torkan – Borgås parkavdelning har fått börja kratta extra tidigt i år
En del träd har börjat fälla torra, gula löv ovanligt tidigt i år. Visst, hösten är på intågande, men det här fenomenet beror på den heta och torra sommaren.
– Björken hör till de träd som ibland börjar tappa löv tidigt, men det här året är det lindarna. Det är en försvarsmekanism, de fäller en del löv för att spara på vatten, säger parkarbetsledare Mirjam Manninen med ansvar för östra Borgå.
Fast det var en varm sommar också ifjol så har det varit torrare i år.
Manninen har många års erfarenhet av Borgås parkavdelning och säger att hon inte minns att läget varit så här illa förut.
– En del små träd har inte alls orkat och har tappat alla blad. Till och med en del barrträd har torkat bort fast vi vattnat, säger Manninen.
Om ett barrträd får gula barr som lossar så är det kört, barrträden kvicknar inte till då mera.
Det är däremot svårare att säga om lövträden ännu kvicknar till, det gäller att vänta tills nästa vår och se.
Lövarbete redan i augusti
Parkavdelningen har fortfarande fullt upp med blommor och andra gröna växter, men nu behöver de plötsligt också personal till lövarbetet. Det blir att städa undan löven i två omgångar.
Stadens gräsmattor har inte heller behövt klippas lika ofta som under tidigare somrar. Det har funnits bruna fläckar och den typiska tillväxtspurten som brukar infinna sig i augusti uteblev.
Det är svårt att jämföra vattenförbrukningen från år till år, eftersom det beror på hur mycket nya växter som planterats.
Men i Lyceiparken och August Eklövs park finns droppbevattning längs marken. Där ökade parkavdelningen bevattningen från 30 minuter i dagen till 90 minuter eftersom det var så torrt.
Den sista veckan i augusti sjönk plötsligt temperaturen och det blev några grader kallare än normalt den här tiden på året. Växterna har ändå inte reagerat på de svalare graderna, säger parkarbetsledare Carolin Pihlström med ansvar för västra Borgå.
Det värsta som kan hända är att det i år igen blir barfrost, liksom i fjol.
– I så fall dör nog en hel del växter. Det såg vi redan i vår då till och med sådana växter som vanligtvis är tåliga dog i mängder, säger Pihlström.
Som exempel nämner de fleråriga perenner som dog i både parker och privata trädgårdar. Ett år av torka följt av extrem kyla utan skydd är döden.
Det är speciellt lindarna som nu tappar löven. Många av landets gator, inklusive Borgås, är kantade av lindar. Det kan bli ett problem i framtiden om klimatet ändrar och somrarna blir torrare.
Lindarna är valda eftersom de är tåliga. De har liten växtyta, klarar av vägsalt och trängsel.
– Men i framtiden måste vi kanske tänka ännu mera på att växterna ska klara av torka, vind och översvämningar. Det är en svår ekvation, säger Pihlström.
– Det ser oroväckande ut. Å ena sidan har det varit roligt med värme och längre somrar. Å andra sidan trivs sådana växter nuförtiden här som vi lärde oss för trettio år sedan i trädgårdsskolan att aldrig kan överleva, säger Manninen.