Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Världsårsbästa med hopp om mycket mer – Jaroslava Mahutjich hotade svårslagna rekordet: "Vet att jag kan klara den höjden"

Från 2022
Jaroslava Mahutjich flyger över ribban.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Stefka Kostadinovas 209 har stått sig som världsrekord i damernas höjdhopp sedan 1987. På fredagskvällen försökte Jaroslava Mahutjich förpassa det till historien men lyckades inte den här gången.

Friidrotten har en mängd omöjliga världsrekord och frågan är om inte damernas höjdhopp tillhör den kategorin. Stefka Kostadinovas rekord har stått sig i 35 år även om hoppare som Blanka Vlasic och Anna Tjitjerova varit uppe och nosat på liknande höjder.

Under fredagens Diamond League-tävling i Bryssel försökte den nyblivna Europamästaren Jaroslava Mahutjich på 210 – en centimeter högre än världsrekordet.

Ukrainskan gjorde tre försök varv av det första var helt okej men fortfarande står sig Kostadinovas notering.

– Det var fantastiskt att testa den höjden och jag vet att jag kan klara den, säger hon till internationella friidrottsförbundet.

Tidigare i tävlingen hade Mahutjich klarat 205 som är nytt personligt rekord och det bästa hoppet i världen den här säsongen.

– Jag är väldigt glad över mitt personliga rekord. Jag tävlar för mitt land och hela den ukrainska befolkningen. Jag vet att alla har ett stort leende nu, säger hon.

Camacho-Quinn höll sitt löfte, Duplantis förlorade tävling

Jasmine Camacho-Quinn sa inför häckloppet i Bryssel att hon skulle bjuda på show. Och så blev det.

Camacho-Quinn vann på den fantastiska tiden 12,27 som är 15 hundradelar sämre än det världsrekord som Tobi Amusan löpte i VM i somras. Tiden är bara en hundradel från Camacho-Quinns personliga rekord.

På 100 meter för damer förlorade världsmästaren Shelly-Ann Fraser-Pryce mot landsmaninnan Shericka Jackson. Fraser-Pryce som dragits med en skada den senaste tiden var en hundradel långsammare än Jackson.

– Loppet kändes helt okej. Det viktigaste är att jag är skadefri nu. Jag måste låta kroppen bestämma om det blir något lopp i Zürich nästa vecka, säger Fraser-Pryce enligt AFP.

I herrarnas stav förlorade Armand Duplantis en tävling för första gången på ett år. Han rev ut sig på 591 och slutade tvåa bakom Ernest John Obiena som tog den höjden.

– Det var inte min bästa tävling, men så är det. Jag vet inte ... jag kände mig lite tung i benen och jag hade inte så bra rytm i ansatsen i dag. Det var länge sedan jag hade en liknande tävling, men det händer, säger Duplantis till SVT.

Samtliga resultat från Diamond League i Bryssel hittas här.

Diskussion om artikeln