Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stigande bränslepriser har ökat efterfrågan på segelbåtar – intresset för båtlivet försvinner ingenstans

Uppdaterad 05.09.2022 08:49.
Bild av segelbåtar vid en hamn.
Bildtext Det oroliga läget i världen har gjort folk mer försiktiga då de ska köpa båt.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Under veckoslutet ordnades den flytande båtmässan “Veneet Esillä” vid Åbo Båtvarv. Yle Åboland åkte ut till Runsala för att höra med besökare och försäljare vilka trenderna inom båtbranschen är.

Mårten och Sirkka-Liisa Malmlund funderar på att sälja sin båt. De känner ändå att deras lilla båt kanske inte hör hemma bland de dyra båtar som försäljarna hämtat till evenemanget. Orsaken till att de vill sälja beror ändå inte på de stigande bränslepriserna.

– Det börjar bli så att åldern kommer emot helt enkelt. När man far ut med båten så måste vi ta i land vid bryggor. Det går inte att hoppa iland vid holmar mer som förut. Därför har vi tänkt sälja vår båt. Bränslepriserna stör oss inte speciellt mycket då vår förbrukning är så låg. Vi köper bara tio liter åt gången, säger Mårten Malmlund.

– Så kunde vi göra något annat trevligt istället. Man kunde kanske fara ut och resa lite mera nu när vi har varit ute på sjön en hel del den här sommaren, tillägger Sirkka-Liisa Malmlund.

En man och en kvinna.
Bildtext Mårten och Sirkka-Liisa Malmlund ser fram emot att göra fler resor utomlands efter att de sålt sin båt.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Seppo Manelius besöker också den flytande båtmässan i Runsala. Han hoppas hitta en bra bytesbåt till sig då han säger att hans nuvarande båts kajuta är för låg och han ofta stöter sitt huvud i taket. Även hans båtintresse är oförändrat trots bränslepriser.

– Båtar har alltid intresserat mig. Nu när jag går omkring här så märker jag till och med några segelbåtar som intresserar, fastän jag oftast lutar mot motorbåtar. Vad gäller bensinpriserna så stör det inte mig speciellt mycket. Jag har alltid sagt att med tanke på hur lite man faktiskt hinner åka båten så kan vi nog betala bränslepriserna. Om man inte såklart har en riktigt törstig båt, men det har inte jag.

Personporträtt av en man.
Bildtext Seppo Manelius båtintresse är oförändrat trots bränslepriser.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Nu är folk försiktigare när de köper båt

Robert Renlund är båtmäklare för företaget Båtagent. Enligt honom har man kunnat märka vissa förändrande trender i båtmarknaden på sistone.

– Det finns ett enormt intresse för båtar just nu, men folk är försiktigare än tidigare med att fatta det slutliga beslutet. Efterfrågan på bra båtar finns ändå klart, säger Renlund.

Orsaken bakom kundernas ökade försiktighet ligger, enligt Renlund, bakom det oroliga läget i världen.

– Man kan märka att de stigande bränslepriserna har haft en påverkan på marknaden. Det finns hur som helst ett massivt spektrum i bränsleförbrukning inte bara mellan båtmodeller, men också mellan vilket ändamål båten används till, säger Renlund.

Personporträtt av en man.
Bildtext Enligt Robert Renlund ligger orsaken bakom kundernas ökade försiktighet i det oroliga läget i världen.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Variationen bland kundernas preferenser kan också vara väldigt stor, men ett visst uppsving tycks finnas i intresset att köpa segelbåtar.

– Det är ganska vanligt att intresset för segelbåtar ökar i tandem med bränslepriserna. Intresset för kvalitetsbåtar som är välbyggda och har ett gott marknadsvärde verkar också stiga.

Den vanligaste frågan som kunder har då de köper en ny båt kan vara något överraskande.

– Det vanligaste orosmomentet är kanske om båten varit på grund. Det finns ändå ingen orsak att vara nervös över den saken. Det är faktiskt så att vi har många båtbyggare som är väldigt duktiga på att reparera båtar och de kan till och med vara starkare byggda efter att de gått på grund, säger Renlund.

Intresset för båtar är fortfarande stort

5:20

Diskussion om artikeln