Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bottenstriden håller på att komma ikapp VPS – nollades i mardrömsderby: "Klart det är tungt"

Från 2022
Uppdaterad 03.09.2022 19:53.
Programmet är inte längre tillgängligt

VPS närmar sig bottenträsket i fotbollsligan. I derbyt borta mot SJK blev man nollade efter ett självmål och en utvisning.

Inför lördagens derby hade SJK hunnit slå VPS tolv gånger under det knappa decennium som laget varit i ligan. Vasalaget hade lyckats slå rivalen tre gånger under samma tid.

Dessutom hade det hunnit gå fem år sedan VPS lyckats kamma hem tre poäng från Seinäjoki.

Och Vasafansen får fortsätta vänta på en fullträff i Seinäjoki. I lördagens match inför drygt 4000 ögonpar var derbyskalpen aldrig nära.

I första halvleken kom 1–0 för hemmalaget efter en frisparksvariant som ledde till att Pyry Hannolas boll styrdes in i mål av Kalle Multanen hos bortalaget. I andra halvleken satte Tuomas Kaukua tvåan, efter att SJK tagit över spelet då gästernas Juhani Pikkarainen visats ut.

– Vad ska man säga? Det här var en stor, stor besvikelse, deppar VPS-kaptenen Jesper Engström för Ruutu.

– Det kan inte kännas så mycket sämre än vad det gör just nu. Så är det bara, konstaterar tränaren Jussi Nuorela för STT.

Från skrällvår till ångesthöst

Det var nog inte bara derbytorsken som spökade i Engströms huvud. Med en runda kvar av grundserien står det nu klart att Vasalaget spelar i den nedre slutserien.

FC Lahti på kvalplats är bara fyra poäng efter "Vepsu", som spelat en match mer. Under första halvan av säsongen var samma VPS en positiv överraskning som på allvar var med och jagade en plats i övre slutserien.

– Klart det är tungt. Men man ska komma ihåg att vår högsta prioritet varit att säkra kontraktet, vi är nykomlingar i serien, fortsätter Engström.

I täten drabbades KuPS av ett poängtapp. Efter ett mållöst hemmakryss mot Ilves kan laget nu passeras av HJK, om de regerande mästarna slår HIFK i måndagens derby.

– En poäng smakar inte alltför bra. Men vi försvarade bra och hade rätt inställning, slår Kuopiobacken Diogo Tomas fast för STT.

Fotbollsligan

SJK–VPS 2–0 (1–0)
KuPS–Ilves 0–0

Videokälla: Ruutu

Diskussion om artikeln