Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stämningsfulla stunderna på stadion – här hyllas EM-hjältarna: "Tack för att ni trott på oss"

Uppdaterad 03.09.2022 23:06.
Här hyllas EM-medaljörerna - Spela upp på Arenan

Sverige leder i alla kategorier efter den första dagen på Olympiastadion. Det största jublet från Sverigekampens publik kom i stället då det var dags att hylla de finländska EM-medaljörerna.

Sverigekampens första kväll närmade sig sitt slut då lamporna på Olympiastadion släcktes.

EM-guldmedaljörerna Wilma Murto och Topi Raitanen, silvermedaljören Kristiina Mäkelä, samt bronsmedaljören Lassi Etelätalo fick en efter en stiga ut på ett Olympiastadion där publikens mobillampor lyste upp arenan.

Kvartetten hyllades med en blomsterceremoni och Topi Raitanen höll ett kort tacktal för publiken.

– Det är en glädje och en ära att stå här med er i dag. Jag vill tacka det finländska föreningsarbetet, det har möjliggjort det här för oss alla. Alla frivilliga, tränare och föräldrar – de har gett oss stödet och tryggheten att utöva vår älskade gren.

– Jag hoppas att vi alla fortsätta arbetet för finländsk friidrott. Tack för att ni har trott på oss, tack för att ni trott på finländsk friidrott, avslutade Raitanen.

Se festligheterna genom att klicka på artikelns huvudbild!

Underläge i alla landskamper

Rent sportsligt resulterade lördagens tävlingar i underläge i alla landskamper.

På damsidan förväntas Finland kunna utmana, men bland annat ett sent bortfall av just Murto i stav ledde till att Sverige gick i en knapp ledning. Inför söndagen står det 126–122 till svensk fördel.

I herrlandskampen har Sverige kommandot med 137–112. Också i de båda ungdomslandskamperna leder svenskarna.

En av de som fick jobba hårdast på lördagen var Viivi Lehikoinen. HIFK-löparen tog först hem 400 meter häck, för att senare sluta tvåa på 400 meter bakom landsmaninnan Mette Baas med tiden 53,00 – en sekund från personbästat.

– Fyrhundringen gick överraskande bra. Jag visste inte riktigt på förhand hur jag skulle återhämta mig till loppet, konstaterar Lehikoinen, som på söndagen deltar på 4x400 meter.

Programmet är inte längre tillgängligt

I herrarnas diskus var det som väntat svenska stjärnduon Daniel Ståhl och Simon Pettersson som regerade.

Ståhl drog det längre strået och vann med 65,34, medan Pettersson fick nöja sig med 63,76. Veterankastaren Frantz Kruger var bäste finländare på tredje plats med 58,08.

– För mig är det viktigt att få vinna, särskilt här på stadion. Resultatet var inte bra, konstaterade Ståhl, som hyllade publiktrycket, för Yle.

Se Ståhls segerkast - Spela upp på Arenan

Mer klipp och resultat från Sverigekampen hittas här!

Yles sändningar på söndagen inleds klockan 12.45.

Diskussion om artikeln