Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska toppkastarna flera meter bättre än finländska veteranen – Daniel Ståhls ord om nivån i Finland: "Behöver ett nytt system"

Uppdaterad 04.09.2022 08:31.
Daniel Ståhls bästa kast i Sverigekampen - Spela upp på Arenan

Finländsk diskus sackar efter på många plan. Då Sverige stoltserar med två av världens bästa diskuskastare har Finland en 47-årig veteran som starkaste namn. Situationen är ganska dålig, säger Daniel Ståhl till Ilta-Sanomat.

Finländsk diskus på herrsidan är många mil bakom den svenska nivån. Sverige har två av världens främsta kastare just nu medan man i Finland inte ser kast över 60 meter.

I Sverigekampen gick det också som förväntat i diskustävlingen. Daniel Ståhl vann på 65,34 medan Simon Pettersson slutade tvåa med 63,76.

– För mig är det viktigt att få vinna, särskilt här på stadion. Resultatet var inte bra, konstaterade Ståhl, som hyllade publiktrycket, för Yle.

Finlands bästa kastare var veteranen Frantz Kruger som fick upp 58,08 i den något kylslagna kvällen på Olympiastadion.

– Tävlingen gick ganska bra, bättre än förväntat faktiskt. Jag ville kasta 60 meter men det var ganska kallt.

– Senast jag tävlade här avslutade jag karriären. Jag har många fina minnen från Olympiastadion som till exempel VM 2005, säger 47-årige Kruger.

Frantz Kruger kastar i Sverigekampen.
Bildtext Frantz Kruger är fortfarande Finlands bästa diskuskastare.
Bild: Lehtikuva

Kurvan har pekat neråt länge

I fredags kallade Ståhl finländsk diskus för ett stort skämt i en intervju för Iltalehti och efter den överlägsna segern står han fast vid sina ord.

– Situationen är ganska dålig. Finland behöver ett nytt system inom diskus. Men Frantz är bra, säger han till Ilta-Sanomat.

Kruger har kastat 59,14 som bäst den här säsongen medan den inhemska statistiktvåan Rami Kankaanpääs bästa notering är 55,40. Antti Pränni som är född 2001, precis som Kankaanpää, har kastat 53,38 i sommar.

Frantz Kruger som avslutade sin elitkarriär 2010 men som sedan några år tillbaka tävlar på hobbynivå har tidigare också uttryckt sin oro för finländsk herrdiskus.

– Kurvan har pekat neråt ganska länge. Vi har en del duktiga juniorer, men vi måste framför allt organisera idrotten bättre. Vi behöver bättre tränare och vi måste sköta om dem bättre. Det räcker inte bara med idrottarna, sa han till Yle Sporten i fjol.

Rami Kankaanpää kastar i Sverigekampen.
Bildtext Rami Kankaanpää är inhemsk statistiktvåa i år.
Bild: Lehtikuva

Ska sprida sin passion för grenen

Kruger påpekar också att även om Sverige har två av världens bästa kastare så kan läget även bli utmanande där.

– Sverige har inte så många killar bakom Daniel och Simon, säger han till Ilta-Sanomat.

Kruger som kastade över 70 meter i Sydafrikas landslagsdräkt tror ändå på en ljusare diskusframtid i Finland.

– Om några år tror jag att vi har ett par 60-meterskastare. Jag tänker fortsätta tävla och försöka sprida min passion för grenen till andra, säger han.

Och Kruger kommer att fortsätta jaga 60 meter.

– Kanske tar jag det nästa år, säger han till Yle.

Diskussion om artikeln