Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kunderna har hittat tillbaka till loppisarna efter pandemin – inflationen kan öka intresset för begagnat

Från 2022
Kvinna tittar på upphängda barnkläder i en loppishylla.
Bildtext Ellen Norrgård hoppas fynda barnkläder på Comboloppis i Vasa.
Bild: Markus Bergfors / Yle

Stigande levnadskostnader kan gynna loppisarna. Det har varit utmanande under coronan, men nu börjar det långsamt gå uppåt när priserna stiger, säger loppisägaren Teemu Flöjt.

Ellen Norrgård hoppas fynda på ett loppis i Vasa.

– Jag söker barnkläder åt flickan min och vinterkläder nu när hon snart fyller ett, berättar Ellen Norrgård som hoppas fynda på ett loppis i Vasa.

Norrgård har inte växt upp med att handla på loppis, utan har börjat de senaste åren både för att det är ekonomiskt och för glädjen i att fynda.

Norrgård är inte ensam. Efter pandemin verkar det nu som att kunderna börjat hitta tillbaka, uppger loppisar som Yle Österbotten har pratat med.

– Sommaren har varit helt bra för vår del. De två senaste åren har varit märkbart påtagliga av covid. Nu har vi återgått till en normal nivå känns det som, säger Terese Hoxell på Hoppets stjärna som har loppis i Närpes och i Vasa.

Även Röda korsets loppis i Vasa har återhämtat sig efter pandemin.

– Sommaren och hösten har det kommit berömvärt med donationer och försäljningen har också varit bra, säger Maarit Rintamäki på Röda korsets loppis i Vasa.

Både Röda korset och Hoppets stjärna förlitar sig på donationer och de är nöjda med mängden donationer som kommit in. Även om de önskar mer möbler.

– Förstås hoppas vi att få mer donationer. Vi har många förfrågningar, speciellt på hösten är det många studerande som frågar efter sängar och kökssaker. Överlag skulle vi gärna ta emot mer möbler, säger Rintamäki.

Loppisar kan locka mer när priserna stiger

Loppisar brukar, kanske oförtjänt, förknippas med skräp man inte behöver. Men loppisarna säger att det är mycket bruksvaror som efterfrågas, som barnkläder, möbler och köksattiraljer. Det här bekräftas av de loppisbesökare vi träffar på.

– Jag brukar fynda kläder och leksaker åt barnbarnen och kläder åt mig själv. Och lite allt möjligt, säger Anita på ett loppis i Korsholm.

– Vi tittar på lite barn- och mammakläder. På loppis kan man hitta billiga priser så sparar man lite pengar, säger Jonas Hautanen.

Man tittar in i kameran, i bakgrunden syns ett loppis.
Bildtext Jonas Hautanen hoppas spara lite pengar genom att handla på loppis.
Bild: Markus Bergfors / Yle

Inflationen och stigande energipriser kan också bidra till att loppisars billiga varor blir ett lockande alternativ.

– Jag tror att inflationen påverkar när allting blir dyrare och människor mer börjar tänka på återanvändning. Och när köpkraften minskar så köper man säkert hellre billigare, tror Rintamäki.

– Jag tror folk börjar handla mer på loppis överlag, både för att spara på sin plånbok och på miljön. Speciellt den yngre generationen märker man mer på att det blir mer naturligt för, så jag tror det kommer öka, säger Hoxell.

Bordsloppisarna önskar mer försäljare

Även de loppisar som hyr ut försäljningsbord säger att försäljningskurvorna pekar uppåt efter pandemin.

Man bakom kassa står och tittar in i kameran. I bakgrunden en loppishylla.
Bildtext Teemu Flöjt vid Fyndis i Korsholm säger att kunderna har hittat tillbaka efter pandemin, men han önskar få mer försäljare.
Bild: Markus Bergfors / Yle

– Det har varit utmanande under coronan men nu börjar det långsamt gå uppåt när priserna stiger, säger Teemu Flöjt på Fyndis i Korsholm.

Problemet för bordsloppisarna är att hitta försäljare.

– Det finns mycket kunder, men vi behöver mer säljare, säger Flöjt.

– Vad jag hört av lokalbefolkningen är att de har gjort sig av med allt extra i hushållet. Man har kanske inte lika mycket överflöd som tidigare, så känns det åtminstone. Men vi har alla bord fyllda just nu, så det går ingen nöd på oss ännu, säger Carola Häggkvist på Cityloppis i Jakobstad.

Häggkvist tror också att loppissidor på nätet och på sociala medier tar många försäljare.

– Där är det så enkelt, det är mer arbete med att hyra och fixa ett bord. Men jag tror nog det alltid kommer finnas loppisar. Folk vill ändå gå runt och göra små fynd.