Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: USA ville sätta Hjallis Harkimo på sanktionslistan år 2015 – men någon i Finland ingrep

Uppdaterad 04.09.2022 12:22.
Rörelse Nu:s partiordförande Harry Hjallis Harkimo.
Bildtext Harry Harkimo blev invald i riksdagen för Samlingspartiet år 2015. I dag är han ordförande för sitt eget parti Rörelse nu.
Bild: Sakari Piippo / Yle

USA ville lägga till den dåvarande Jokeritägaren Harry "Hjallis" Harkimo på sanktionslistan, efter att Ryssland hade annekterat Krim år 2014.

Någon i Finland ingrep ändå och hindrade det från att ske, med hänvisning till att det skulle försvåra ishockeylaget Jokerits verksamhet, rapporterar Helsingin Sanomat (bakom betalmur).

Efter den ryska annekteringen av Krim införde USA sanktioner mot bland annat de ryska oligarker som ägde Jokerit tillsammans med Harkimo. Året därpå ville USA också komma åt oligarkernas medhjälpare. På listan fanns Harkimo, Jokerits dåvarande majoritetsägare som precis hade blivit invald i riksdagen som representant för Samlingspartiet.

Helsingin Sanomat har talat med ambassadören Daniel Fried som var ansvarig för det amerikanska utrikesministeriets sanktionspolitik vid tidpunkten. Fried säger att USA lyssnade på Finland, när Finland argumenterade för vilka sanktioner som gör mera skada än nytta.

– Man förde fram en oro för oss om att om han sätts på sanktionslistan, så skapar det problem för idrottslaget. Jag minns tanken om att ett nedlagt lag och en nedlagd idrottshall skulle kunna påverka den allmänna opinionen i Finland negativt, säger Fried.

Fried säger att han inte minns exakt vem eller vilka i Finland som förde fram den här synpunkten, men att han åtminstone förhandlade representanter för Utrikesministeriet.

Om inte en representant för finska staten skulle ha ingripit skulle Harkimo ha landat på sanktionslistan, konstaterar Fried ändå.

Ingen säger sig minnas

President Sauli Niinistö, en långvarig vän till Harkimo, säger till Helsingin Sanomat att han inte varit i kontakt med de amerikanska myndigheterna om sanktioner mot Harkimo.

Inte heller den dåvarande utrikesministern Erkki Tuomioja (SDP) eller den dåvarande chefen för Utrikesministeriets juridiska avdelning Päivi Kaukoranta säger sig veta något om fallet.

– Om man skulle ha frågat mig, så skulle jag ha sagt att gör det bara, säger Tuomioja.

Sannfinländarnas Timo Soini som blev utrikesminister och Centerns Juha Sipilä som blev statsminister efter riksdagsvalet nekar också till att de skulle ha hjälp Harkimo. Det samma gör Alexander Stubb som lockade med Harkimo i politiken.

Harkimo själv tackade nej till tidningens intervjuförfrågningar.