Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stolpe ut, säger finska friidrottsbossen – åter en svensk dubbelseger i landskampen, experten pekar ut skillnaden: "Sverige hästlängder före"

Uppdaterad 04.09.2022 19:01.
Andreas Almgren firar seger.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Finland förväntades ha bättre chanser än på länge att utmana Sverige i friidrottslandskampen. Men trendbrottet var aldrig värst nära.

Olympiastadion stod som landskampsvärd för första gången på åtta år.

Stadionåterkomsten till ära tycktes Finland ha bättre möjligheter än på länge att bryta den blågula dominansen. På damsidan hade Finland rentav ett tydligt överläge i papperslandskampen.

Men det lovande utgångsläget på pappret blev aldrig verklighet på planen. Svenska segersiffrorna 227,5–204,5 på herrsidan och 225,5–205,5 på damsidan ljuger inte.

Dessutom var det västra grannlandet bättre i båda ungdomslandskamperna.

– Det svider att förlora. Vi har gjort det så många gånger nu. Klart att den långa säsongen syns i prestationerna, men vi hade velat bryta sviten, konstaterar förbundets träningschef Tuomo Salonen för Yle.

Sverige bättre på att kräma ut krafterna?

Förlustsviten ja. Sverige fick fira dubbelseger för fjärde gången i följd.

– Det är många småsaker som avgör, i många grenar var det tajt. Vi har haft lite stolpe ut ända från i går. Det lyckades vi inte vända på i dag, det kan alla se på resultattavlan.

Förbundskapten Kajsa Bergqvist var en av flera svenskar som fick ta ett dopp i vattenhindret i Helsingfors.

– Det smakar fantastiskt bra. Alla går in och lyfter sig ett snäpp trots trötta ben och armar. Vi var bättre än Finland på att kräma ut de sista krafterna, säger Bergqvist enligt Expressen.

Svenska friidrottare firar landskampsseger.
Bildtext Det blev svensk fest på Olympiastadion.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Landskampen saknade flera av de största finländska stjärnorna, då namn som Topi Raitanen, Oliver Helander och Wilma Murto lämnat återbud. Finland har inte bredden som behövs, slår Yle Sportens expert Mikael Ylöstalo fast.

– Finland såg på förhand ut att ha chanser till en bra landskamp, men tyvärr – som det ser ut i dag – så är bredden inte tillräckligt bra.

– Om topparna uteblir så försvagas landslaget kraftigt. Sverige har särskilt på löparsidan nya ersättare som kan slängas in, som nästan klarar av att matcha topparnas tider. Där är Sverige hästlängder före Finland, slår experten fast.

Dubbelseger för Kuivisto

Söndagen började med en missräkning för de finländska damerna, då det blev ett oväntat poängtapp i slägga.

Grete Ahlbergs 69,30 kunde varken tvåan Krista Tervo, trean Silja Kosonen eller fyran Suvi Koskinen klå.

– Det är verkligen att knäcka Finland när vi vinner i släggan. De är bra och de kan ta fram det när det gäller, menade Ahlberg för Expressen.

Grete Ahlberg bäst i damernas slägga. - Spela upp på Arenan

I går tog Daniel Ståhl en planenlig seger i diskus, i dag var han med och bidrog i kula. Länge såg det ut som att diskusstjärnan, som nådde 18,14 efter en del teknikbesvär, skulle vara med och fixa en trippelseger bakom sina två landsmän.

Men Arttu Korkeasalo bröt den svenska dominansen i kulringen och blev tvåa på 18,32. Vinnaren Jesper Arbinge slog till med nytt personbästa, 19,42.

Programmet är inte längre tillgängligt

I spjut blev det inte den blåvita trippelseger som fanns i kalkylerna. Lassi Etelätalo vann med 82,30, men svensken Jacob Samuelssons 78,64 var bättre än vad både Janne Läspä och Teo Takala mäktade med.

Etelätalo blickade tillbaka till en skön säsong – och lovade att karriären fortsätter.

– Eftersmaken är bra. Jag höll god nivå hela säsongen, mina dåliga kast bar också långt och jag lyckades toppa formen när det gällde.

Etelätalo nådde över 80 meter - Spela upp på Arenan

Sara Kuivisto bidrog med en rejäl poängskörd för Finland. Gårdagens seger på 800 meter följdes i dag upp med en spurtseger på 1 500 meter, på tiden 4.14,40.

Programmet är inte längre tillgängligt
Lagkamraterna hurrade då Kuivisto spurtvann - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Fler klipp och resultat från söndagen hittas här!

Diskussion om artikeln