Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stallchefen efter Hamiltons frustration: "Var värt risken" – Yle Sportens expert ringar in ironiskt citat runt Mercedes floppsäsong: "Något fundamentalt fel"

Lewis Hamilton ser fokuserad ut.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Lewis Hamilton kokade i bilen, men hade lugnat ner sig då han pratade med medier. Mercedes blev rubrikämnet i Nederländerna, men Yle Sportens expert ger inte stallet stora chanser att vinna lopp.

Max Verstappens överlägsenhet i formel 1 är så tydlig att det inte är någon nyhet när han vinner. Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens konstaterar att det inte dröjer många lopp innan Verstappen säkrar sin andra raka VM-titel.

Därför blev Lewis Hamiltons ilska det enskilt största rubrikämnet efter Nederländernas GP.

Hamilton var förbannad när han fick avsluta loppet med slitna däck och tvingades släppa förbi sig hela palltrion på slutet. Loppets fyra tyckte att stallet hade satt honom i en omöjlig sits.

– Jag kan köpa hans ilska. Han är van att vinna lopp, dominera fullständigt och nu såg han sin chans att ta en pallplats. Och så gick allt käpprätt åt skogen, säger Fredrik af Petersens.

Det är klart att känslorna svallar när man är nära att vinna och sedan blir uppäten

― Toto Wolff

Mercedes stallchef Toto Wolff fick försvara beslutet att inte byta Hamiltons däck. Inget strategiskt galet beslut, tyckte han.

– Det är klart att känslorna svallar när man är nära att vinna och sedan blir uppäten. Vi diskuterade om vi ska ta en risk för att vinna. Det var värt risken. Vi gick för segern snarare än att Lewis skulle bli tvåa eller trea, säger Wolff till Sky Sports.

Hamilton hade också lugnat ner sig när han pratade med engelsk press.

– Jag var nära att tappa det känslomässigt, jag kan bara be om ursäkt. Nu vill jag se glaset som halvfullt. Vi hade kunnat slåss om segern och om det här fortsätter kan vi slå dem.

Sågar Mercedes

Optimistiska tongångar genomsyrade Mercedes efter söndagens tävling, men Fredrik af Petersens ger inte det forna mästarstallet speciellt stora möjligheter att kämpa om segern på Monza nästa helg.

– Förra helgen på Spa blev de ifrånkörda så att det bara visslade om det. I Nederländerna var det en kortare och krokigare bana utan långa raksträckor. På Monza kommer de att halka efter igen.

Max Verstappen firar seger i Nederländernas GP 2022.
Bildtext Max Verstappen var en för svår nöt att knäcka i hemmatävlingen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Trots en något positivare trend är af Petersens inte övertygad om att Mercedes har vänt kursen helt och hållet.

– Om man ska gå till överdrifter är det här en av de sämsta bilarna som de har byggt på många år. De har försökt med en massa saker, men enligt alla experter är något fundamentalt fel som man inte löser.

– Det är också ironiskt att en av Mercedes ledande ingenjörer, inför säsongen, sa att ett par stall inte kommer att lyckas tolka de nya reglerna och får stora svårigheter. Det är precis det som har hänt för Mercedes.

"Bottas är olycksfågeln"

Ett annat stall som har målat in sig i ett hörn är Alfa Romeo. Det är inte mycket som stämmer för Valtteri Bottas & Co för tillfället.

Under första halvan av säsongen var Bottas ett stort utropstecken då han körde hem poäng. Nu har han tagit poäng i ett av de åtta senaste loppen – och avbrutit i hälften av dem.

– Det har gått snett för dem också och det drabbar föraren. Just nu är Valtteri Bottas olycksfågeln i formel 1, säger af Petersens.

I Nederländerna hade Bottas strul med motorn – ett fenomen som även andra förare med Ferraris motorer fått uppleva under 2022.

– Det var inget drag i motorn. Otur för Bottas, det här var inte hans fel. Tekniken sviker honom.

Diskussion om artikeln