Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Liz Truss mot toppen i Storbritannien – ärver stora samhällsproblem och i värsta fall en taktikerande föredetting

Från 2022
Liz Truss i en TV-debatt i augusti tillsammans med den andra premiärministerkandidaten Rishi Sunak.
Bildtext Liz Truss i en TV-debatt i augusti tillsammans med den andra premiärministerkandidaten Rishi Sunak.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Kampen om premiärministerskapet var enligt brittiska bedömare avgjord redan för flera veckor sedan. De snabbt stigande levnadskonstnaderna blir den nya premiärministern första prövning

När omröstningen i det konservativa partiet idag offentliggörs är det Liz Truss som drar det längre strået, allt annat vore en gigantisk överraskning menar man.

Själva vaktombytet infaller på tisdag. Men den här gången håller den ålderstigna drottningen inte audiens för den avgående och den nya valda premiärministern i sitt officiella residens Buckingham Palace, utan i Balmoral slottet i Skottland.

Efter det tar den nya premiärministern över vid 10 Downing Street, där en lång lista av utmaningar väntar.

Oro för vad Truss ekonomiska politik leder till

Det konservativa Torypartiet ville ha den mest högervridna som premiärminister och Liz Truss företräder starka traditionella högervärderingar som låga skatter och liten statlig inblandning.

Kritikerna menar att hennes ekonomiska visioner är oförenliga med det tillstånd det brittiska samhället befinner sig i.

Liksom resten av Europa har Storbritannien glidit in i en allvarlig energikris, med snabbt stigande inflation och konsumentpris som har skenat iväg i rekordfart och fått landet att uppvisa de värsta ekonomiska siffrorna i G7-gruppen

De brittiska hushållen kan drabbas av en 80-procentig ökning i energikostnaderna och Truss lovar att det här är av högsta prioritet, men gav inga detaljer i en intervju för BBC under söndagen.

– Jag ska se till att vi inom en vecka kommer att ha ett besked om hur vi ska ta itu med den här frågan, sa hon.

Samtidigt försvarade hon sin plan på skattesänkningar för de förmögna, eftersom det enligt henne gynnar tillväxten.

Marknaderna sägs ändå oroa sig för att Truss ekonomiska politik är för radikal i det krisläge landet sig i, man varnar för massiv upplåning och att fackföreningar förbereder sig för strejker.

Brittiska utrikesminister Liz Truss tillsammans med EU-kommissionären Maroš Šefčovič som ansvarar för förhandlingarna med Storbritannien efter brexit.
Bildtext Truss tillsammans med EU-kommissionären Maroš Šefčovič som ansvarar för förhandlingarna med Storbritannien efter brexit.
Bild: EU/ Aurore Martignoni

Bryssel väntar sig nya brexitbråk

Storbritannien lämnade den Europeiska unionen i januari 2020, men sista ordet är ännu inte sagt i det ärendet.

I Bryssel är Liz Truss en välkänd person efter att hon som utrikesminister förra året fick ansvaret för brexitförhandlingarna.

Det betydde i praktiken överläggningar om det så kallade Nordirlandprotokollet, som går ut på att det inte ska finnas en hård landgräns mellan Nordirland och EU-medlemmen Irland.

Truss sägs överväga att säga upp Nordirlandprotokollet. Enligt tidningen Financial Times planerar hennes team att med snabb tidtabell aktivera artikel 16 i protokollet, som innebär att EU måste hålla nya överläggningar med London.

Det faller inte i god jord i Bryssel som redan har fullt upp med konsekvenserna av kriget i Ukraina.

Boris Johnson vierailee Kiovassa.
Bildtext Boris Johnson besökte Kiev på Ukrainas självständighetsdag och fick sitt namn förevigat i en platta i stenläggningen.
Bild: SERGEY DOLZHENKO/EPA-EFE/All Over Press

Vad gör Boris Johnson?

Frågan är också om den nya premiärministern får jobba ostörd, eller om föregångaren Boris Johnson kommer att ge henne problem.

Det är ännu oklart ifall Johnson tänker fortsätta som parlamentsledamot och bokstavligen finnas i Truss backspegel i underhuset i Westminster.

Bland sina anhängare är han fortfarande populär, och bland britterna är han en politisk superkändis som kan påverka opinionen också i fortsättningen.

Att hans premiärministerskap fick ett abrupt slut efter bara tre år på posten har lett till misstankar om att han tänker rida ut den nya premiärministern, allt medan han planerar en politisk comeback.