Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Privatflygplan störtade i Östersjön utanför Lettland – tyska Bild: fyra personer fanns ombord

Uppdaterad 05.09.2022 06:46.
En karta från Flightradar24 som visar positionen av ett flygplan.
Bildtext Bilden är ett bildurklipp från Flightradar24 som visade flygplanets position strax innan det störtade.
Bild: Kuvakaappaus Flightradar24-palvelusta

Ett privatflygplan störtade i Östersjön utanför Lettland på söndagskvällen. Ombord fanns förutom piloten tre andra vuxna personer, skriver tyska tidningen Bild.

Planet startade från södra Spanien och skulle egentligen ha landat i Köln i Tyskland tidigare under söndagen, men fortsatte i stället norrut, mot svenskt luftrum.

Flera länders myndigheter, bland annat stridsplan från Tyskland och Danmark, försökte få kontakt med piloten utan framgång. De lyckades inte heller kontakta någon annan ombord.

Även spanska och franska stridsplan försökte tidigare under dagen kontrollera läget med besättningen, men kunde inte urskilja någon i planet.

Enligt SVT är personerna ombord en 72-årig affärsman som äger ett bolag med små privatflyg, hans 68-åriga fru, parets 26-åriga dotter samt en 27-årig man som inte är släkt med de övriga.

Tyska tidningen Bild skriver att piloten inte gick att nås redan när planet passerade Iberiska halvön och att piloten strax innan meddelat om ett problem med kabintrycket.

– Det finns inget hopp om att hitta överlevande, säger Johan Ahlin vid Sjö- och flygräddningscentralen, till Svt.

Ett plan av modellen Cessna Citation 550/551 landar på flygfältet i Inverness i Skottland i augusti 2018.
Bildtext Det här flygplanet är en liknande modell som olycksplanet. Planet som störtade var av modellen Cessna 551 och registrerat i Österrike.
Bild: David Gowans / Alamy/All Over Press

Vrakdelar och oljefläck har hittats i havet

Det gick att följa med var privatjeten befann sig på tjänsten Flightradar24. Klockan 20.45 finsk tid slutade planet ge information på webbplatsen. Då befann sig planet nordväst om den lettiska staden Ventspils.

Ett flygplans position på en webbkarta som visar att planet cirkulerat i havet några varv.
Bildtext Sekunderna innan planet störtade. Bilden är ett bildurklipp från Flightradar24.
Bild: Flightradar24

En räddningsoperation pågår på platsen där planet senast sågs, skriver SVT.

– Kustbevakningens flyg som är på plats ser små vrakdelar och oljefläckar på havet. Så det är högst troligt att planet gått ner i vattnet, säger Johan Wahlström, presstalesperson på Sjöfartsverket.

Flightradar24 kan man se flygplanets position medan det befann sig i luften.

Uppdatering 5.9 kl. 6.45: Ursprungligen fanns det uppgifter om att det skulle ha funnits ett barn ombord på flygplanet, men så verkar inte vara fallet. Uppgiften har tagits bort från artikeln.

Källor: DN, SVT, Bild, Reuters