Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Knivdåd i Kanada – tio personer har dött, gärningspersonerna fortfarande på fri fot

Brottsplatsundersökning, två personer i vita overaller tittar på marken.
Bildtext Brottsplatsundersökning pågår i Weldon i Saskatchewan.
Bild: Heywood Yu / AP

Kanada skakas av ett av landets största massmord någonsin. Två personer misstänks ha knivhuggit tiotals människor på söndagen.

Tio personer har dött och åtminstone femton har skadats i en serie knivhuggningar i provinsen Saskatchewan i Kanada på söndag morgon.

Enligt polisen finns det två misstänkta gärningsmän, båda två är i 30-årsåldern. Åtminstone den ena av dem har varit efterlyst sedan maj månad, men polisen har inte uppgett vad efterlysningen grundar sig på.

Knivhuggningarna ska ha ägt rum på två olika orter i Saskatchewan. Efter det tros gärningspersonerna ha åkt över 300 kilometer söderut till provinshuvudstaden Regina.

Kanadas ridande polis deltar i spaningarna, de har uppmanat invånarna i Regina att hålla sig på en trygg plats och undvika att ta kontakt med gärningspersonerna eller plocka upp obekanta liftare.

Knivdåd i Kanada – tio personer har dött, gärningspersonerna fortfarande på fri fot - Spela upp på Arenan

Ett av de värsta dåden i modern tid

Polisen kan ännu inte säga något om motiv för dådet.

– Det finns tecken på att en del av offren var specifika mål, medan andra var slumpmässigt utvalda. Därför är det extremt svårt att peka ut ett motiv just nu, säger Rhonda Blackmore från Kanadas ridande polis.

Fallet upprör kanadensarna. Det är ett av de värsta våldsdåden i Kanada i modern tid.

Det dödligaste fallet inträffade i provinsen Nova Scotia i april 2020 när en man utklädd till polis gick omkring och sköt människor och tände eldar. Då dog minst 16 personer under de tretton timmar som våldsdådet pågick.

Premiärminister Justin Trudeau har gett ett uttalande med anledning av söndagens händelser.

– Som kanadensare sörjer vi med alla de som är berörda av detta tragiska våld, och med invånarna i Saskatchewan, säger Trudeau.

Källor: AP, Reuters