Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Stränga krav för statens lån till de finska elbolagen: Varken bonusar eller utdelning

Uppdaterad 05.09.2022 16:46.
En elstolpe fotograferad mot en dramatiskt mörkblå himmel.
Bildtext Regeringen presenterade åtgärder för att stabilisera elmarknaden på söndagen.
Bild: Hollandse Hoogte/Shutterstock/All Over Press

Ett trettiotal elbolag i Finland kan behöva ansöka om statliga garantier för att klara börsens krav.

Regeringen föreslår ett låne- och garantiprogram på upp till 10 miljarder euro för att säkerställa att den finska elmarknaden fungerar. Varför behöver elbolagen pengar?

Elbolag som vill sälja framtida elproduktion på den nordiska elbörsen behöver ställa säkerheter, i praktiken betala pengar till Nasdaq Clearing Ab. Eftersom elpriset stigit och osäkerheten ökat på marknaden har priset på de här säkerheterna stigit kraftigt.

Vilka bolag kan behöva hjälp?

Det finns inte en lista på bolag, men enligt Arbets- och näringsministeriet handlar det om ett trettiotal bolag, i praktiken alla större aktörer. Fortum är klart störst.

Varför går både Sverige och Finland ut med kreditgarantier just nu?

Politikerna ville fatta beslut under veckoslutet när börsen är stängd. Problemet har inte uppkommit över en natt men tillspetsades när Ryssland, eller Gazprom, på fredagen meddelade att gasleveranserna via Nord Stream helt upphör. Det väntas leda till högre gaspriser, som sannolikt höjer kostnaderna för elbolagens säkerheter ytterligare. När priserna skenar iväg har elbolagen inte många dagar på sig att fixa finansieringen.

Vad vet vi om låne- och garantiprogrammen?

Tanken är att staterna kommer in när elbolagen inte lyckas få finansiering från banker eller ägare. I Finland var ministrarna tydliga med att varje ansökan prövas separat, det handlar inte om automatik.

Vilkoren för att få lån kommer att vara stränga. Räntan blir hög, bolaget kan inte betala ut bonus till ledningen eller utdelning till aktieägarna innan lånet är betalt.

Sverige extrainkallar sin riksdag för att klubba igenom beslutet under måndagen.

EU:s energiministrar samlas till krismöte på fredag. Det här inte bara ett problem som drabbar de nordiska länderna. Vi får säkert se fler nödlösningar.

De finska ministrarna talar om att lugna derivatmarknaden. Hur vet man om de lyckas?

Enligt Energiindiustrins vd Jukka Leskelä är det svårt att säga eftersom handeln på derivatmarknaden, som alltså avgör säkerheternas storlek, är så liten.

Det heter garantier och man talar förenklat om staterna som borgenärer. Hur stora är riskerna?

Riskerna uppges inte vara stora eftersom energibolagens affärsverksamhet anses vara i skick. Den allmänna uppfattningen verkar vara att det är en större risk att inte agera. Om bolagen inte kan betala säkerheterna avförs de från börsen, vilket skulle leda till problem både med elförsörjningen och inom den finansiella branschen.

Artiklen uppdaterad med kraven för att få lån kl. 16.46.