Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rättegången om lastbilsmassakern i Nice 2016 inleds – åtta personer anklagas för att ha hjälpt gärningsmannen

En massa gosedjur som samlats ihop i en hög för att hedra offren som dog i terrorattentatet i Nice 2016.
Bildtext 15 av de dödade i terrorattentatet 2016 var barn och tonåringar som samlats på strandpromenaden i Nice för att se på fyrverkerierna under självständighetsdagen.
Bild: EPA/All Over Press

31-årige Mohamed Lahouaiej Bouhlel körde in sin lastbil i en folkmassa på strandpromenaden i Nice under firandet av den franska självständighetsdagen 2016.

86 personer miste livet och hundratals skadades. I dag, sex år senare, inleds rättegången där åtta personer ställs till svars för dådet.

Huvudgärningsmannen Bouhlel var en radikal islamist och sköts ihjäl av polis vid attentatet.

De personer som ställs till svars i rättegången, sju män och en kvinna, anklagas för allt från att ha varit medvetna om att dådet kommer att äga rum, till att ha deltagit i förberedelserna.

Terrororganisationen Islamiska staten (IS) har tagit på sig ansvaret för dådet, men franska utredare har inte hittat någon direkt koppling mellan gärningsmannen och terrorgruppen.

Kan få fem till 20 års fängelsestraff

Ingen av de anklagade anklagas för att ha deltagit i själva attacken den 14 juli 2016.

Tre av de anklagade beskylls för att ha deltagit i en terroristsammansvärjning och de övriga fem för att ha deltagit i en kriminell sammansvärjning och för att ha brutit mot den franska vapenlagstiftningen.

En av de misstänkta riskerar livstids fängelsestraff, i fall han döms som en återfallsförbrytare. De övriga riskerar fängelsestraff mellan fem och 20 år.

Offer och anhöriga kommer att kunna följa med rättegången i direktsändning.

Rättegången hålls i domstolslokaler inne i Justitiepalatset i Paris. Lokalerna upprättades i samband med den massiva rättegången om de samordnade terrorattackerna i Paris 2015, som krävde 130 dödsoffer.

En folkmassa som hedrar minnet av offren i terrorattacken i Nice 2016 med en tyst minut.
Bildtext Efter attentatet i Nice utfärdades en tre dagar lång landssorg i Frankrike. Bild: Invånare som hedrar offren med en tyst minut i Nice den 7 augusti 2016.
Bild: EPA/All Over Press

Risk för att anhöriga blir besvikna

Rättegången är betydelsefull för många av attentatets offer och anhöriga till offren. Flera hoppas på att den ska hjälpa dem att lägga dådet bakom sig och gå vidare i livet.

Enligt advokater väcker rättegången samtidigt stor frustration eftersom huvudgärningsmannen inte längre kan ställas till svars, skriver France 24.

– Det faktum att huvudgärningsmannen inte är där skapar frustration. Det kommer att finnas många frågor som ingen kommer att kunna besvara, säger Eric Morain, som är advokat för en brottsofferorganisation som deltar i rättegången.

Han får medhåll av en annan advokat som representerar offren, Antoine Casubolo-Ferro:

– Vi försöker förbereda anhöriga på att domarna inte kommer att stå i proportion till deras lidande.

Rättegången väntas pågå till mitten av december.

Källor: France 24, Reuters

Flaggan på halv stång vid Élyséepalatset i Paris den 15 juli 2016 efter attacken i Nice.

Varför hände det igen i Frankrike? - 5 möjliga orsaker

Frågan på mångas läppar efter det tragiska attentatet i Nice