Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Känd tysk företagarfamilj tros ha varit ombord på olycksplanet som störtade i Östersjön

Uppdaterad 05.09.2022 12:29.
En karta från Flightradar24 som visar positionen av ett flygplan.
Bildtext Bilden är ett bildurklipp från Flightradar24 som visade flygplanets position strax innan det störtade.
Bild: Kuvakaappaus Flightradar24-palvelusta

En känd företagarfamilj från Köln, Tyskland tros ha befunnit sig ombord på det privatflygplan som sent på söndagskvällen störtade i havet utanför Lettland, rapporterar tyska medier.

Den 72-åriga affärsmannen ska ha ägt planet, säger en talesperson för hans företag enligt nyhetsbyrån Reuters. Planet var av modellen Cessna 551 och registrerat i Österrike.

Enligt uppgifter till tyska tidningen Express ska affärsmannen även ha flugit planet själv.

Också hans fru och dotter samt en tredje person, troligen dotterns partner, ska ha befunnit sig inne i planet.

Planet startade från Jerez i södra Spanien och skulle egentligen ha landat i Köln tidigare under söndagen, men fortsatte i stället norrut, mot svenskt luftrum.

Orsaken fortfarande oklar

Det är ännu oklart exakt vad som orsakade kraschen – men planet uppges ha drabbats av ett kabintryckfall, något som kan göra att både piloten och passagerarna blir medvetslösa.

– Då har man en situation där pilot och passagerare drabbas av en slags insomningseffekt. Man tappar omdömet och man får svårt att veta vad man gör, säger flygjournalisten Jan Ohlsson till SVT.

Planet störtade i havet utanför Lettland ungefär klockan 20.35 finsk tid på söndag kväll och också den svenska Sjö- och flygräddningscentralen deltog i räddningsarbetet. Vid olycksplatsen har såväl vrakdelar som oljefläckar kunnat identifieras.

Enligt räddningscentralen finns det inga överlevande i olyckan.

Den tyska affärsmannen drev ett bolag specialiserat på charterflyg och rapporteras ha haft en framträdande position i Köln som är landets fjärde största stad.

Källor: Reuters, Iltalehti, SVT