Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Langh Ship i S:t Karins beställer tre nya fraktfartyg

Från 2022
Uppdaterad 05.09.2022 17:19.
Fartyg som Lang Ship beställer
Bild: Langh Ship

Rederiet Langh Ship som har sitt huvudkontor i Pikis i S:t Karins har beställt tre nya containerfartyg till sin fartygsflotta.

Fartygen byggs vid varvet Paxocean utanför Shanghai i Kina och kommer att trafikera i Europa. Det första fartyget levereras om två år, i augusti 2024.

Fartygen blir cirka 150 meter långa, 27 meter breda och får ett djupgående på 8,75 meter. De ska transportera containrar av storleken 45 fot.

– Vi ser ett behov av den här typens och storlekens containerfartyg på den europeiska marknaden, säger Laura Langh-Lagerlöf, som är verkställande direktör för Langh Ship.

Samtidigt har miljökraven inom sjöfarten blivit allt strängare, och fartygen möter de nya kraven, säger Langh-Lagerlöf. Bland annat används nya lösningar för fartygens avgasrengöring samt barlastvattenrengöringssystem.

– Vi välkomnar nog striktare miljökrav inom sjöfarten. Det tvingar då alla att gå mot den riktningen, säger Langh-Lagerlöf.

Men de ökande enrgipriserna märks också inom sjöfarten. Enligt Langh-Lagerlöf har man valt att inte driva de nya fartygen med flytande naturgas (LNG) till följd av det här.

– Priset på LNG har stigit otroligt mycket, så nu valde vi att inte installera LNG-tankar i de här senast beställda fartygen. Fartygen kan köras med tjockolja eller diesel, säger Langh-Lagerlöf.

Fartygen byggs så att huvudmaskinen också kan använda biobränsle när det blir tillgängligt i större skala i framtiden. Fartygen förbereds också för installation av batterier.

Langh Ship har för närvarande tio container- och så kallade multipurpose-fartyg i sin flotta och har beställt ytterligare tre multipurpose-fartyg vid Wuhu-varvet i Kina.

– Det här är mindre fartyg som kommer att trafikera i Östersjöområdet, säger Langh-Lagerlöf.

Enligt Langh-Lagerlöf sker den första leveransen av de mindre multipurpose-fartygen om ungefär ett år.

Artikeln uppdaterad 5.9.2022 klockan 17.17 med kommentarer från Laura Langh-Lagerlöf, verkställande direktör för Langh Ship.

Diskussion om artikeln