Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå IF:s handbollsherrar siktar på slutspelet – "Vi har bra anda och feeling i laget"

Uppdaterad 05.09.2022 20:31.
Vincent Voutilainen breder ut händerna.
Bildtext Vincent Voutilainen är en av lagkaptenerna i Sjundeå IF. (Arkivbild)
Bild: Patric Westerlund / Yle

Sjundeå IF:s handbollsherrar står inför sin 52:a säsong i högsta serien. Under nya tränaren Jan Hagman vill fjolårets sjua förbättra sin slutplacering.

Allt sedan säsongen 1974-75 har Sjundeå IF:s herrlag spelat i högsta serien. Glansdagarna i början av 1980-talet då SIF spelade i finalserien flera vårar på raken talar få om längre, lika lite som någon pratar om att spela final våren 2023.

SIF vann sitt senaste herrmästerskap våren 2005. Med sin nya tränare Jan Hagman har laget lagt upp ett måttligare mål för säsongen 2022-23.

– Vi vill absolut komma till playoff och förbättra vår fjolårsplacering, säger Jan Hagman som förra säsongen var tränare för Sjundeå IF:s damlag.

De sex bästa lagen i serien går till playoff.

Han får medhåll av Vincent Voutilainen. ”Vine” som han kallas bildar kaptenstrion tillsammans med Anton Luuppala och målvakten Mika Malassu.

Klubbikon lämnade laget

Mångåriga lagkaptenen och klubbikonen Gustav Svanbäck lämnade Sjundeå IF för spel i Grankulla IFK. Det var en chock för många Sjundeåanhängare att ”Gusse” lämnade klubben.

– Det är klart att han var viktig i både omklädningsrummet och ute på plan. Men, nu då han inte längre är med får flera andra spelare stiga fram och vara ledare, säger Vincent Voutilainen.

Svanbäck kommer att ha ett par extra ögon på sig då hans Grankulla IFK möter SIF i allaktivitetshallen i Sjundeå. Den matchen spelas lördagen den 19 november. Före det möts lagen i Grankulla (1.10).

– Han kommer säkert att få bra mottagande i hallen, knappast någonting negativt. Vanligtvis är Sjundeåpubliken hygglig mot klubbens egna adepter. Men, säger Voutilainen, vi ska nog göra vårt bästa för att han inte ska göra mål mot oss.

Gustav Svanbäck skjuter ett hoppskott.
Bildtext Tidigare SIF-kaptenen och klubbikonen Gustav Svanbäck spelar numera för Grankulla IFK. Han lämnar en stor lucka efter sig.
Bild: Patric Westerlund / Yle

– Han ska nog inte skjuta ett enda skott på mål ens, säger Voutilainen med ett spjuveraktigt leende på läpparna.

Efter sommarpausen har SIF-herrarna tränat sedan början av augusti.

– Det har varit bra fart på träningarna. Vi har några spelare på skadelistan och vi hoppas få dem med oss snart, säger Jan Hagman och konstaterar att han gärna skulle ha sett mera spel med sex mot sex spelare på träningspassen.

Robinsonäventyr förstärker lagandan

Vincent Voutilainen gillar kvaliteten på träningarna.

– När vi har varit på träningarna har vi presterat bra och det har känts bra. Feelingen i laget är på bra nivå.

Porträttbild på Jan Hagman.
Bildtext SIF-herrarnas nye tränare Jan Hagman hatar att förlora.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Han säger också att tränar-Hagmans engagemang är på toppnivå.

– Han är en entusiastisk tränare. Han är alltid med för hundra procent. Det gäller allting vi gör tillsammans.

Inför säsongstarten ordnades ett Robinsonläger för SIF-spelarna. Handbollslaget övernattade utomhus och tävlade i olika färdigheter. Vincent Voutilainen konstaterar med illa dold belåtenhet att han och hans lag klarade sig bäst i tävlingen.

På programmet fanns bland annat paddling, fysiska träningar och tankenötter. Robinsonäventyret var en viktig grej för bygget av laganda.

– På det här sättet kommer man varandra lite närmare, vi har ju några nya spelare i laget. I en sådan här tävling blir man ju nästan tvungen att prata med varandra, säger Jan Hagman.

Porträttbild på Vincent Voutilainen.
Bildtext Vincent Voutilainen är en av SIF:s tre lagkaptener. De två andra är Anton Luuppala och Mika Malassu.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Han vill ogärna räkna upp lagets styrkor.

– Vi har spelare på alla positioner, men vi saknar kanske bredden. Nu gäller det för mig som tränare att få det bästa ur de här killarna.

Några nya spelare i truppen

SIF ska kämpa i alla matcher.

– Alla spelare ska ge allt i alla situationer. Det gäller att fokusera på att alltid kriga på oavsett vilket läget är, säger Hagman.

SIF:s Filip Churlevski skjuter och GrIFK:s Richard Sundberg är sent ute.
Bildtext Filip Churlevski fortsätter i SIF också säsongen 2022-23. (Arkivbild)
Bild: Patric Westerlund / Yle

Nya spelare i SIF:s trupp är Dmytro Turchenko som kommer från Tallinn, Niki Tuominen och Christoffer Modig är tillbaka efter att ha varit skadade förra säsongen och så har några juniorer lyfts upp till representationslaget.

Bland dem finns bland andra 2005-födda Jooa Knaapinen och Liam Hagman.

Hagman skulle gärna se att laget kunde få en målvakt och någon niometersspelare.

– Får se om vi får någon förstärkning. Det kan ske efter att serien kört i gång, säger Hagman.

Intressant säsong på kommande

Vincent Voutilainen säger att matcherna mot BK-46 från Karis är speciella.

– Det är alltid mycket känslor i de matcherna. På senare år har vi också haft tuffa matcher mot Grani och HIFK. Sedan är jag ganska nyfiken på att se hurdana spelare Cocks har skaffat till sitt lag, säger han.

Förra säsongen slutade SIF-herrarna sjua, nu ska det gå bättre

15:34

Riihimäkilaget Cocks har tidigare haft många spelare från de europeiska öststaterna. Den här säsongen finns det flera västeuropéer i laget.

Voutilainen säger att Cocks hör till favoriterna i serien, liksom förstås regerande mästaren.

– Hur bra Dicken är ska också bli intressant att se. De har tappat en del spelare, säger han.

SIF inleder ligaspelet med en bortamatch mot Helsingfors IFK. Matchen spelas i Idrottshuset på lördag (10.9). Före seriepremiären spelar SIF en cupmatch mot division 1-laget HK Pötsi från Helsingfors. Matchen spelas i allaktivitetshallen i Sjundeå på onsdag (7.9).

– Cupen är utan vidare viktig för oss. Jag tycker inte om att förlora. Jag tycker inte heller om träningsmatcher utan vill att det alltid ska vara något på spel, säger nye SIF-tränaren Jan Hagman.

Matchprogrammet för FM-ligan finns på Handbollsförbundets webbplats.

Rättelse 5.9 klockan 20.30: Tidigare stod det felaktigt att ligaspelet inleds med en match den 10.11. Det rätta datumet är den 10.9.

Diskussion om artikeln