Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nico Rönnberg lyssnar inte på lockrop från utländska klubbar – stjärnan i BK-46 har haft anbud, men ser ingen orsak att lämna Karis

Nico Rönnberg under en träning med BK-46.
Bild: Mats Ahlnäs / Yle

Handbollslivet i Karis räcker för Nico Rönnberg. Just nu är han inte lockad av ett nytt försök utomlands. ”Jag har inte lyssnat på alternativ sedan jag kom hem”, säger Rönnberg inför seriepremiären.

Borta bra, hemma bäst? Framför allt är det mycket roligare.

Det har snart passerat två år sedan Nico Rönnberg valde att lämna proffsdrömmen i franska ligan och livet i huvudstaden Paris. Eller mycket till liv var det inte mitt i coronadrabbade Frankrike hösten 2020 – en vardag som Rönnberg berättade om i Sportliv vintern 2021.

Mycket vatten har runnit under broarna sedan beslutet att vända hem till Karis. På handbollsfronten har Rönnberg lett sitt BK-46 till två cuptitlar och ett efterlängtat ligaguld.

Trots framgångarna i fostrarföreningen och dominansen på planen är Rönnbergs intresse för att gå till en bättre liga väldigt svalt.

– Jag har egentligen inte lyssnat på några alternativ sen jag kom hem.

– Min agent vill förstås att jag ska gå utomlands igen, men så länge vardagen känns så här bra så är det svårt att ta beslutet att åka på nytt. Jag har inte bestämt mig definitivt om något – varken om att stanna här, åka utomlands eller hur länge jag ska fortsätta att spela.

Nico Rönnberg under en träning med BK-46.
Bild: Mats Ahlnäs / Yle

Han gömmer inte undan faktumet att det har funnits intresserade klubbar från andra nordiska länder – åtminstone Sverige – men han har stängt de dörrarna direkt.

– Jag har sagt att det inte lockar mig just nu, men om jag säger till agenten att vi kör på nytt så finns det säkert anbud att titta på.

Tänder till för matcherna

Rönnberg understryker verkligen att han trivdes som fisken i vattnet under förra säsongen i BK-46. Han är uppskattad i Karis och kunde ge tillbaka med en gulddubbel.

Det stod i stark kontrast till månaderna i franska ligalaget Ivry.

– Om jag inte trivs med livet utanför planen speglar det också av sig i handbollen. Det måste vara roligt att komma till hallen och känna trygghet. Det har varit väldigt skönt här hemma i Karis. Jag behöver inte fundera så mycket och kan njuta.

Nico Rönnberg under en träning med BK-46.
Bild: Mats Ahlnäs / Yle

Ligatiteln med BK-46 var något nytt för Rönnberg. Han hade vunnit många ligaguld med Cocks, men en triumf i Karis slog högt.

Nu är den bedriften uppnådd, och då är frågan vad som driver Rönnberg framåt. Det är ingen hemlighet att grundserien blir en lång transportsträcka.

– Jag inspireras av matcherna. Det är inte lika lätt på en tisdag under hösten jämfört med då det verkligen gäller, men jag höll på att säga att det nästan är på liv och död ändå. Så länge det känns så kör jag på.

– Däremot är det inte lika roligt att träna på saker som jag kan utveckla jämfört med hur det var för fem år sedan. Och träningen under sommaren är väl inte den roligaste, men det tackar man för då det blir tajta matcher under säsongen.

Cocks starkast på pappret

Förra säsongen var ett klimax för handbollsvänner i Karis då BK-46 lyckades vara etta seriespelet, vinna cupen och ta hem ligaguldet.

Hur svårt blir det att upprepa?

– Riktigt svårt, medger tränaren Andreas Rönnberg.

Andreas Rönnberg blir uppkastad i luften av spelarna i BK-46.
Bild: Handbollsförbundet/Mikko Stig/Newspix24

Det senaste decenniets dominant Cocks har ny tränare i fransmannen Christophe Viennet och han har plockat med sig ett gäng spelare från fransk handboll. I vanlig ordning består stommen i Cocks av utländska spelare.

– De har starkaste laget på pappret, men hittar de lagspelet? Jag har sett några matcher och de är bättre än i fjol.

– Dicken har tappat sin storskytt Max Granlund. Det kommer att märkas, nu finns ingen som man måste ta bort från deras spel. Dessutom har målvakten Mikael Mäkelä lämnat. De ser lite försvagade ut, men i stället känns Grankulla IFK bättre än förra året, säger Andreas Rönnberg.

BK-46, som ställs mot Cocks i lördagens premiär, är relativt orört. Oscar Kihlstedts framtid är ett frågetecken och Jac Karlsson är en bit från spel, mittsexan Markus Viitkar har flyttat till Sverige och nu är tanken att Igor Skyba ska ta över på linjen.

– Viitkar bidrog väldigt mycket i försvaret i fjol, men jag ser liknande styrkor hos Igor. Vi har varit jättenöjda. Han är fysisk och spelar tufft.

Herrarnas handbollsliga 2022/2023

Lagen: BK-46, Cocks, Dicken, Grankulla IFK, HIFK, SIF, Åbo IFK.

Grundserien: De sju lagen möter varandra tre gånger.

Slutserier: De fyra första lagen i grundserien går till övre slutserien. De tre sista lagen möts i den nedre slutserien.

Slutspelet: De två sista lagen i övre och de bästa lagen i nedre slutserien möts i kvartsfinalerna. Kvartsfinalvinnarna ställs mot ettan och tvåan i den övre slutserien och segrarna i semifinalerna möts i finalserien. Samtliga serier avgörs i bäst av fem matcher.

Kval: Spelas inte.

Första omgången: Ligan startar den 10 september med tre matcher – Åbo IFK–Grankulla IFK, Cocks–BK-46 och HIFK–SIF.

Diskussion om artikeln