Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Inget intresse utan insatser? Fel – tre orsaker till att spana in Finlands VM-kvalavslutning mot Sverige

Uppdaterad 06.09.2022 18:41.
VM-kval i fotboll: FIN - SWE (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Nej, Finland kommer inte att ta sig till VM. Det står redan klart innan kvällens avspark mot Sverige. I stället gäller det att spana in då gamla stjärnor avtackas samtidigt som nya tänds framför en rekordpublik i Tammerfors.

Finlands hopp om en playoffplats till VM dog borta mot Irland – nu är frågan bara om Finland slutar trea eller fyra i grupp A, som Sverige kommer att toppa efter att kvalet summerats.

Insatsfattigt, ja. Men matchen borde trots det intressera. Här kommer tre orsaker till att lägga på Arenan eller Yle Fem klockan 18.45 i kväll.

1. Sista showen för trotjänarna?

Efter VM-kvalet väntar ett stort generationsskifte i landslaget, som både kommer att byta tränare och inleda en föryngringsprocess.

Essi Sainio har redan lagt av i landslaget, medan outtagna ytterbacken Tuija Hyyrynen funderar på att lägga skorna på hyllan.

Linda Sällström och Anna Westerlund har ännu inte berättat om sina framtidsplaner, men frågan är om de vill eller får fortsätta i landslaget efter VM-kvalet.

Den långvariga förstamålvakten Tinja-Riikka Korpela har hunnit bli 36 år gammal och kan också ha gjort sitt i landslaget efter kvällens dust.

– Korpela är kapten, Sällström alla tiders målgörare och Westerlund har spelat fler matcher än någon annan, de är ikoner, säger Yle Sportens expertkommentator Minea Lassas.

Anna Westerlund spelar fotboll.
Bildtext Anna Westerlund kan spela match nummer 147 i A-landslaget.
Bild: Tomi Hänninen

2. Framtiden presenterar sig

Då gamla stiger åt sidan får nya förmågor chansen – och glimtar av framtidens landslagslirare utlovas redan i dag i Tammerfors.

I truppen finns nämligen fem nykomlingar, som inte fick spela mot Irland: Emmi och Oona Sirén, Emma Peuhkurinen, Joanna Tynnilä och Anni Miettunen.

Stalltipset är att ett par av nykomlingarna får chansen att visa upp sig mot Sverige. Lassas ser gärna tvillingarna Sirén få ansvar. Systrarna har följt varandra hela karriären från TiPS till KuPS och nu hela vägen till A-landslaget.

– Systrarna Sirén är skickliga mittfältsmotorer, jag ser det som sannolikt att de kan spela i matchen och göra det bra. De är tekniska, men ganska små. Det vore intressant att se hur de skulle klara det fysiskt.

Emmi och Oona Sirén håller till i KuPS.
Bildtext Oskiljaktiga: Tvillingarna Sirén spelar på det centrala mittfältet och har en liknande spelstil.
Bild: Sami Takkinen / Yle

3. Rekordmånga bidrar till stämningen mot världslaget

Ett stycke blåvit kvalhistoria kommer att skrivas i kväll.

Sommarens EM fick nämligen snurr på biljettförsäljningen till matchen och enligt Bollförbundet är redan över 6 000 biljetter sålda. Så många ögonpar har aldrig tidigare sett fotbollsdamerna kvala.

Det snart förlegade rekordet lyder 5 890 åskådare från 2005, då Finland mötte Spanien på Olympiastadion i VM-kvalet.

För att åskådarna ska trivas måste de blåvita lyckas bättre än mot Irland, då en stark första halvlek följdes upp av en misslyckad andra och landslaget föll med 0–1.

– Det kändes som att det fanns idéer för hur man ville spela, men det fanns inte riktigt lösningar för att förverkliga planerna, säger Lassas som undrar om självförtroende saknas.

Svenska spelare firar segern över Portugal.
Bildtext Sverige har ett landslag i världsklass, som osar av vinnarkultur. Den senaste matchen blev ändå en förlust: 0–4 i EM-semifinalen mot den blivande mästaren England.
Bild: IMAGO/Nina Farooqi/ All Over Press

Nu prövas ett sargat och slaget blåvitt landslag på allvar: Finland har förlorat 10 av de 13 senaste matcherna, medan världstrean Sverige bara förlorat 1 av de 35 senaste under ordinarie matchtid.

Den inbördes historien är också förkrossande: Sverige har vunnit 31 av 38 matcher mot Finland och gjort 120 mål mot Finlands 17. Sverige har alltså gjort 7 mål för varje nätrassel Finland mäktat med.

Sverige går in i matchen med en sedvanligt stjärnspäckad trupp. Världsspelare som Chelseakaptenen Magdalena Eriksson, AC Milans Kosovare Asllani samt Barcelonas Fridolina Rolfö finns med i uppställningen.

Kommentatorns tips: Senast gjorde Finland det bra mot Sverige och förlorade bara med 1–2 på bortaplan, efter ett sent svenskt segermål. Den här gången blir det betydligt tuffare. Sverige vill plåstra om såren efter den tunga semifinalförlusten mot England i EM och vinner bekvämt med 2–0.

Sändningen från Finland–Sverige börjar klockan 18.45 på Arenan och Yle Fem. Sebastian Backman och Minea Lassas kommenterar matchen på svenska.

VM-kval i fotboll: FIN - SWE (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln