Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Liz Truss blir Storbritanniens nästa premiärminister

Uppdaterad 05.09.2022 16:34.
Liz Truss är Storbritanniens nya premiärminister - Spela upp på Arenan

Den brittiska utrikesministern Liz Truss har vunnit det konservativa Torypartiets partiledarval och blir därmed Storbritanniens nästa premiärminister.

"Jag är hedrad över att ha blivit vald till det konservativa partiets ledare. Tack för att ni litar på att jag kommer leda och leverera för vårt fina land", skriver Truss på Twitter och tillägger att hon kommer fatta djärva beslut i sitt ledarskap.

Valet av Truss var väntat eftersom hon länge har varit förhandsfavorit i opinionsmätningar.

Truss vann över rivalen och tidigare finansminister Rishi Sunak. Hon fick 81 326 röster, det vill säga drygt 57,4 procent. Sunak fick 60 399 röster.

Totalt röstade 82,6 procent av partiets medlemmar i valet.

De snabbt stigande levnadskostnaderna väntas bli den nya premiärministerns första prövning. Under sin valkampanj lovade Truss att hon kommer att sänka skatterna direkt om hon vinner. Hon upprepade löftet i sitt segertal:

- Jag kommer att leverera en djärv plan för att sänka skatterna och få vår ekonomi att växa. Jag kommer att leverera lösningar på energikrisen och ta itu med hur människor ska hantera sina energiräkningar.

Liz Truss i en TV-debatt i augusti tillsammans med den andra premiärministerkandidaten Rishi Sunak.

Liz Truss mot toppen i Storbritannien – ärver stora samhällsproblem och i värsta fall en taktikerande föredetting

Kampen om premiärministerskapet var enligt brittiska bedömare avgjord redan för flera veckor sedan. De snabbt stigande levnadskonstnaderna blir den nya premiärministern första prövning

En leende Liz Truss promenerar förbi sina partikollegor i publiken efter att ha utnämnts till vinnare i det brittiska Torypartiets partiledarval.
Bildtext Truss kommer att utses till Storbritanniens premiärminister på tisdag. Bild: En glad Liz Truss promenerar upp till talarstolen efter att hennes valseger offentliggjordes.
Bild: Stefan Rousseau / EPA

Johnson gratulerar Truss

Avgående premiärminister Boris Johnson var snabb med att gratulera Truss på Twitter och skriver att han vill att hela partiet ger henne sitt stöd:

"Grattis till Liz Truss för hennes avgörande seger. Jag vet att hon har rätt plan för att ta itu med levnadskostnadskrisen, ena vårt parti och fortsätta det stora arbetet med att ena vårt land och minska den ekonomiska obalansen. Nu är det dags för alla konservativa att stå bakom henne till 100 procent."

Också Sunak ber alla partimedlemmar ställa sig bakom Truss:

"Tack till alla som röstade på mig under denna kampanj. Jag har hela tiden sagt att de konservativa är en familj. Det är rätt att vi nu enas bakom den nya premiärministern, Liz Truss, när hon styr landet genom svåra tider", skriver Sunak på Twitter.

Omvärldens reaktioner

Liz Truss seger i Toryvalet har väckt internationella reaktioner och flera världsledare har gratulerat henne. En av dem är EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen som skriver på Twitter att hon hoppas på ett gott samarbete:

"Vi står inför många utmaningar tillsammans, från klimatförändringar till Rysslands invasion av Ukraina. Jag ser fram emot en konstruktiv relation, med full respekt för våra avtal."

Irlands premiärminister Micheál Martin skriver också på Twitter att han ser fram emot ett gott samarbete:

"Jag ser fram emot att jobba med dig, som vår närmaste grannes premiärminister, gällande viktiga ärenden som vi står inför, både bilaterala och globala."

Andra ledare som gratulerat Truss är till exempel Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Indiens premiärminister Narendra Modi och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.

"Jag skulle inte vilja säga att saker och ting kan bli värre

― Dmitrij Peskov

Kremls talesperson Dmitrij Peskov i Ryssland har inte lyckönskat Truss men kom däremot med ett uttalande innan hennes seger offentliggjordes:

"Jag skulle inte vilja säga att saker och ting kan bli värre, för det är svårt att föreställa sig något värre. Men tyvärr kan detta inte uteslutas med tanke på att kandidaterna till den brittiska premiärministerposten konkurrerade med varandra i antirysk retorik, i hot om att ta ytterligare steg mot vårt land och så vidare. Därför tror jag inte att vi kan hoppas på något positivt", sa Peskov.

Storbritanniens nyvalda premiärminister Liz Truss.
Bildtext Torypartiets nya ordförande Truss fick 57,4 procent av rösterna medan Sunak fick nöja sig med 42,6 procent.
Bild: Lehtikuva

"Handgranaten" Truss

Den 46-åriga Truss tog över den högt profilerade utrikesministerposten i september 2021 efter att ha varit landets handelsminister.

Hon är också Storbritanniens nuvarande chefsförhandlare med EU om frågor som gäller brexit. Till skillnad från Sunak, var Truss emot att lämna EU då folkomröstningen ordnades 2016. Numera har hon bytt sida och är för brexit.

Truss har fått öknamnet "handgranaten" eftersom hon tenderar att uttrycka sig och agera ogenomtänkt emellanåt. Samtidigt har hon också fått beröm inom partiet för sin frispråkighet.

Truss efterträder nu Boris Johnson som efter två år som premiärminister meddelade att han avgår från posten i början av juli. Truss kommer att utses till Storbritanniens premiärminister på tisdag.

Källor: The Guardian, BBC, Reuters